Na ulicama Pariza raspoređeno 2000 policajaca

Iz suda su u subotu saopćili da je zbog prvomajskih nemira optuženo sedam osoba (Reuters)
Iz suda su u subotu saopćili da je zbog prvomajskih nemira optuženo sedam osoba (Reuters)

Policija u Parizu se u velikom broju raspoređuje, a aktivisti pozivaju na smirenost dok se glavni grad Francuske sprema za masovne proteste za prvu godišnjicu predsjedničkog mandata Emmanuela Macrona.

Vlast se obavezala da će učiniti sve kako bi se izbjeglo nasilje i šteta koji su nastali na nedavnim protestima za Prvi maj, prenosi Anadolija.

Iz suda su u subotu saopćili da je zbog prvomajskih nemira optuženo sedam osoba, koji su primijećeni među demonstrantima kako pale automobile i uništavaju restoran McDonald’s i druge prodavnice.

Anarhistička grupa ‘Black bloc’

Vlasti su pretvaranje mirnog radničkog marša u nemire okrivile maskirane pripadnike anarhističke grupe “Black bloc”.

Stoga su gradske vlasti Pariza naložile da današnje proteste na ulicama osigurava 2.000 policajaca.

Organizatori protesta iz krajnje ljevičarske stranke Defiant France upozorili su problematične osobe da se drže dalje od njih.

Navedena stranka nije zadovoljna Macronovim planiranim reformama, kao što su ukidanje nekih radničkih prava i povećanje policijskih ovlaštenja.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Francuska obilježava 50 godina od studentskih i radničkih protesta protiv vlade Charlesa de Gaullea. Bio je to jedan od najznačajnijih događaja moderne francuske historije, koji je i danas inspiracija milionima Francuza. Priča Natache Butler. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO