Muslimanske zemlje pozvane da stanu uz Rohinje

Rohinje su vrlo siromašna i marginalizirana muslimanska zajednica u Mijanmaru koja nema ni pravo na državljanstvo ni pravo glasa (EPA)

Premijerka Bangladeša Sheikh Hasina zatražila je od muslimanskih zemalja da nastave vršiti pritisak na Mijanmar kako bi ta zemlja osigurala siguran i dostojanstven povratak Rohinja.

“Etnička grupa Rohinja također zaslužuje pravo na život, dostojanstvo i opstanak kao i svi mi”, rekla je Hasina otvarajući 45. konferenciju ministara vanjskih poslova Organizacije za islamsku suradnju (IOC) u subotu u Dhaki, prenosi Hina.

Vojna kampanja u Mijanmaru, koju Ujedinjeni narodi nazivaju etničkim čišćenjem, natjerala je na izbjeglištvo gotovo 700.000 muslimana Rohinja od augusta prošle godine i oni su pobjegli u Bangladeš.

Ministrica je rekla na konferenciji da je sada u Bangladešu 1,1 milion Rohinja.

Siromašna i marginalizirana zajednica

Rohinje su vrlo siromašna i marginalizirana muslimanska zajednica u Mijanmaru koja nema ni pravo na državljanstvo ni pravo glasa.

“Kada je zajednica Rohinja u Mijanmaru izvrgnuta etničkom čišćenju, bratstvo OIC-a ne može se na to ne obazirati”, kazala je Hasina zatraživši od čelnika 57 zemalja članica OIC-a da stanu uz te nasilno raseljene ljude kako bi im zagarantirali sigurnost.

Pod pritiskom međunarodne zajednice, Mijanmar je obećao vratiti izbjeglice ako mogu dokazati da su ranije tamo živjeli.

Mijanmar i Bangladeš dali su u januar rok od dvije godine za rješavanje pitanja povratka Rohinja u Mijanmar.

Izvor: Agencije