Vojska UAE-a zauzela luku i aerodrom na jemenskom otoku Socotri

Sporazum o saradnji u odbrani potpisan je ranije ove godine (EPA)
Sporazum o saradnji u odbrani potpisan je ranije ove godine (EPA)

Vojne snage Ujedinjenih Arapskih Emirata okupirale su more i aerodrom na zabačenom jemenskom otoku Socotri nakon što su Emirati poslali četiri vojna čamca i 100 vojnika, tvrdi zvanični Jemen.

Opisujući potez kao “čin agresije”, zvanični Jemen rekao je da su emiratski vojnici blokirali jemenskog premijera Ahmeda Obeida bin Daghra i deset ministara, ne dozvoljavajući im napustiti otok.

“UAE je okupirao aerodrom i luku na Socotri uprkos prisutnosti jemenskih zvaničnika na otoku. To što UAE radi na Socotri jest čin agresije”, rekli su zvaničnici Al Jazeeri.

Saudijska Arabija obavezala se da će poslati istražitelje na otok, rekli su zvaničnici.

Socotra, koja je na listi UNESCO-a i na kojoj živi 60.000 ljudi, posjeduje tri kilometra duge piste, idealne za uzlijetanje borbenih aviona i velikih vojnih letjelica.

Ujedinjeni Arapski Emirati nedavno su iznajmili ostrvo na 99 godina potvrđujući ugovor izmještanjem vojnih operacija na otok. Otočani su rekli da su zastave UAE-a i slike prestolonasljednika Mohammeda bin Zayeda izvješene na zgradama javnih ustanova.

Širenje utjecaja u regiji

Stacioniranje trupa UAE-a poklopilo se s rijetkom posjetom jemenskog premijera Daghra tom strateški važnom otoku.

Stotine ljudi izašle su da pozdrave Daghra. Oni su osudili prisutnost UAE-a na otoku izvikujući slogane podrške predsjedniku Abd-Rabbouhu Mansouru Hadiju i ujedinjenom Jemenu.

Hadijeva vlada i UAE nominalni su saveznici u ratu protiv pobunjeničke grupe Husi.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija bori se protiv te grupe koja je, navodno, u savezu s Iranom već tri godine kako bi vratila Hadija na vlast.

Potez UAE-a da proširi svoju kontrolu nad Socotrom mnogi vide kao posljednji pokušaj te zaljevske zemlje da proširi svoj utjecaj daleko izvan svojih granica.

Otok je smješten nedaleko od obale Somalilanda, gdje je UAE investirao mnogo novca u komercijalnu luku Berberu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Saudijsko Ministarstvo obrane objavilo je da su oružane snage te zemlje presrele četiri rakete u južnoj pokrajini Jazan. Mediji navode da je jedna osoba ubijena u tom dijelu zemlje. Prethodno su iz pokreta Husi sa sjevera Jemena priopćili da su ispalili osam balističkih projektila na, kako su kazali, “vitalna ekonomska postrojenja” u Saudijskoj Arabiji. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO