SAD digao optužnicu protiv bivšeg glavnog direktora VW-a

Winterkorn je podnio ostavku ubrzo nakon što je skandal oko automobila zagađivača izašao u javnost u SAD-u u septembru 2015. (Arhiva)

Federalni istražitelji Detroita su objavili optužbe protiv bivšeg glavnog direktora Volkswagena Martina Winterkorna kojeg terete za zavjeru oko varanja regulatora kada su u pitanju emisije štetnih gasova dizel automobila.

Volkswagen još nije komentirao ovaj slučaj.

Optužba je podnesena tajno u martu, a otkrivena je na američkom okružnom sudu na dan godišnjeg sastanka Volskwagena u Njemačkoj.

Winterkorn je podnio ostavku ubrzo nakon što je skandal oko automobila zagađivača izašao u javnost u Sjedinjenim Američkim Državama u septembru 2015. godine.

Nelegalni software

Američki ministar pravde Jeff Sessions saopćio je kako optužbe pokazuju da je “Volkswagenova spletka o varanju zakonskih uvjeta išla sve do vrha kompanije”.

Winterkorna se optužuje za zavjeru za varanje Sjedinjenih Američkih Država, lažnu komunikaciju i kršenje Zakona o čistom zraku između najmanje maja 2006. do novembra 2015, upotrebom nelegalnog softwarea koji je Volkswagenovim dizelskim automobilima omogućavao da oslobađaju veću količinu štetnih gasova bez da se to otkrije.

Volkswagen je ranije tvrdio da su samo niži nivoi u kompaniji znali za ovu prevaru, no ova optužnica tvrdi kako je Winterkorn znao za to već u maju 2014, a da se u julu 2015. dogovorio s ostatkom vodstva kompanije da će nastaviti varati i “obmanjivati američke regulatore”, tvrde tužitelji.

Sveukupno je optuženo devetero ljudi, a dvoje je priznalo krivicu. Jedan italijanski građanin, bivši menadžer u Audiju, u Njemačkoj je i čeka izručenje.

Šestero bivših direktora Volkswagena koji su optuženi nalaze se u Njemačkoj i izbjegavaju američke istražitelje jer Njemačka obično ne izručuje svoje građane.

Izvor: Agencije