Novinar Al Jazeere Mahmoud Hussein 500 dana u egipatskom zatvoru

Mahmoud Hussein negira optužbe koje mu na teret stavljaju egipatske vlasti (Al Jazeera)

U petak se navršava 500 dana od kako su egipatske vlasti uhapsile novinara Al Jazeere Mahmouda Husseina, nakon što se vratio u svoju zemlju na odmor.

Hussein, egipatski državljanin koji je živeo u Kataru, zaustavljen je, saslušan i pritvoren 20. decembra 2016. godine po dolasku u Kairo na godišnji odmor.

Pet dana nakon njegovog prvog hapšenja, egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova ga je optužilo za “širenje lažnih vesti i prikupljanje novčanih sredstava od drugih država radi narušavanja reputacije Egipta”.

Uskraćena zakonska prava

Od tada se nalazi u samici i uskraćena su mu zakonska prava.

Još nije zvanično optužen.

Prema egipatskom pravu, maksimalno vreme koje osoba može da provede u istražnom pritvoru je dve godine.

Ukoliko Hussein i dalje bude zadržan u pritvoru, taj rok ističe u decembru 2018. godine.

Njegova porodica kaže da je novinar u lošem fizičkom i psihihičkom stanju i da mu se uskraćuje adekvatan medicinski tretman.

Al Jazeera je odbacila optužbe koje su iznete protiv protiv Husseina i pozvala Egipat da bezuslovno pusti novinara ove kuće.

Helal osuđen na smrtnu kaznu

Kada je Hussein uhapšen, Sherif Mansour iz Komiteta za zaštitu novinara rekao je da “egipatske vlasti sprovode sistematsku kampanju protiv Al Jazeere, koja se sastoji od proizvoljnog hapšenja, cenzure i sistematskog uznemiravanja”.

Grupe za ljudska prava i slobodu medija takođe su osudile hapšenje novinara Al jazeere.

Husseinov pritvor je najnoviji slučaj u nizu hapšenja zaposlenih u ovoj katarskoj medijskoj mreži koje su izvele egipatske vlasti.

U maju 2016. godine je Ibrahim Helal, bivši glavni i odgovorni urednik Al Jazeera Arabic, osuđen na smrtnu kaznu u odsustvu zbog navodnog ugrožavanja nacionalne sigurnosti.

Egipat je, takođe, zatvorio Bahera Mohameda, Mohameda Fahmyja i Petera Grestea, svu trojicu iz Al jazeere, zbog optužbi za širenje “lažnih vesti”.

Stotine dana u zatvoru

Ovaj slučaj osudili su i mediji i političari širom sveta.

Mohamed i Fahmz su proveli 437 dana u zatvoru pre nego što su pušteni, dok je Greste proveo više od godinu dana u zatvoru.

Sudija koji ih je osudio rekao je da ih je “đavo” okupio da destabilizuju zemlju.

Izvor: Al jazeera


Povezane

Prema podacima Odbora za zaštitu novinara, Egipat je među najopasnijim državama za medijske radnike. Prošle godine u toj zemlji uhapšeno je 25 novinara, među njima i novinar Al Jazeere Mahmud Hussein.

Published On 26 Apr 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO