Vijeće sigurnosti se sastaje zbog napada na Izrael iz Gaze

Izraelski zvaničnici porekli su da je postignut prekid vatre s Hamasom i Islamskim džihadom (EPA)
Izraelski zvaničnici porekli su da je postignut prekid vatre s Hamasom i Islamskim džihadom (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u srijedu na vanrednoj sjednici na zahtjev SAD-a kako bi razgovaralo o palestinskim raketnim i minobacačkim napadima na Izrael, kazale su diplomate.

Američka misija pri UN-u objavila je u saopćenju da su napad izvršili “Hamas i drugi militanti”.

Sjednica treba početi u 20:00 sati po srednjoevropskom vremenu, a posebni izaslanik UN-a za Bliski istok Nikolaj Mladenov treba izvijestiti članove Vijeća sigurnosti o najnovijim događajima.

Nema dojava o palestinskim žrtvama

Palestinski borci su u utorak Izrael najsnažnijom baražnom vatrom od rata u Gazi 2014. godine, a izraelska strana je odgovorila ratnim avionima, javio je Reuters.

Agencija je upozorila na žestinu sukoba koji se izrodio iz nereda i nasilja koje se sedmicama odvijalo na granici Gaze i Izraela.

Troje izraelskih vojnika ranjeno je gelerima nakon što je iz Pojasa Gaze ispaljeno više desetaka minobacačkih granata i raketa, zbog čega je na jugu Izraela oglašena uzbuna.

Za sada nema dojava o palestinskim žrtvama.

“Granate palestinskih militanata pogodile su civilne objekte, među kojima i jedan vrtić”, kazala je ambasadorica SAD-a pri UN-u Nikki Haley u saopćenju.

“Vijeće sigurnosti treba biti ogorčeno i odgovoriti na najnoviju epizodu nasilja usmjerenu protiv nedužnih izraelskih civila”, rekla je ona.

Nastavljeni udari na Gazu

Nešto ranije je izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon pozvao generalnog sekretara Svjetske organizacije Antonija Guterresa da osudi Hamas i smatra ga odgovornim za terorističke incidente, kako je rekao.

Izraelski mediji su izvijestili kasno u utorak, pozivajući se na palestinske izvore, da su izraelski udari na Gazu nastavljeni.

U međuvremenu su izraelski zvaničnici porekli da je postignut prekid vatre s Hamasom i Islamskim džihadom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO