Parlamentarni i predsjednički izbori u Libiji 10. decembra

Dvojne institucije, poput parlamenta, centralne banke i vojske, trebale bi biti ujedinjene (Reuters)
Dvojne institucije, poput parlamenta, centralne banke i vojske, trebale bi biti ujedinjene (Reuters)

Na međunarodnoj konferenciji održanoj u Parizu dogovoreno je održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Libiji 10. decembra ove godine.

Dužnosnici svih sukobljenih frakcija obvezali su se da će prihvatiti rezultate izbora koji će biti održani u koordinaciji s Ujedinjenim narodima.

Dvojne institucije, poput parlamenta, centralne banke i vojske, trebale bi biti ujedinjene.

Dogovorene su i izmjene Ustava, koje će omogućiti održavanje izbora i okončanje političkih podjela u skladu sa zaključcima konferencije, kojoj je prisustvovao i veliki broj međunarodnih dužnosnika.

Dvije vlade i vojske

Na konferenciji su učestvovali predstavnici 20 zemalja, uljučujući susjede Libije, regionalne i zapadne sile i međunarodne organizacije, prenio je AP.

Kabinet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona je ranije saopćio da su se libijski lideri složili u principu oko neobavezujućeg sporazuma.

Libija je podijeljena na rivalske vlade na istoku i zapadu i svaka ima svoje vojne snage.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Francuska sutra organizuje sastanak libijskih rivalskih političkih frakcija, radi okončanja sedmogodišnjeg sukoba. Akcenat će biti na održavanju predsjedničkih i parlamentarnih izbora pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija do kraja ove godine. Govoriće se i o mogućem osnivanju jedinstvene vojske i usvajanju novog Ustava.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO