Lavrov: Rusija je spremna na normalizaciju odnosa sa SAD-om

'Mi ne želimo imati konfliktne odnose sa bilo kojom zemljom, pa ni sa SAD-om', kaže Lavrov (EPA)
'Mi ne želimo imati konfliktne odnose sa bilo kojom zemljom, pa ni sa SAD-om', kaže Lavrov (EPA)

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je da je normalizacija rusko-američkih odnosa moguća ukoliko Sjedinjene Američke Države (SAD) daju konkretan prijedlog za to.

Lavrov je na Međunarodnom forumu u Moskvi izjavio da je Rusija spremna na normalizaciju odnosa sa SAD-om, prenosi Anadolija.

“Mi ne želimo imati konfliktne odnose sa bilo kojom zemljom, pa ni sa SAD-om. Povremeno primimo signale od američkog predsjednika Donalda Trumpa i drugih zvaničnika iz Washingtona o neophodnosti procesa normalizacije naših odnosa. Mi smo spremi na to, ali čekamo konkretnu ponudu”, poručio je Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova je također poručio da se ultimatumima i nametanjem rješenja ne mogu prevazilaziti krize u svijetu.

Problemi u svijetu

“Nuklearni problem na Korejskom poluotoku, sporazum o iranskom nuklearnom programu, unutrašnji sukobi u Ukrajini ili terorizam u Siriji se ne mogu riješiti ultimatumima i svaki pokušaj nametanja rješenja je osuđen na propast”, zaključio je Lavrov.

Uporedo s tim, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije u srijedu ujutro je saopćilo da će Lavrov u četvrtak putovati u službenu posjetu Sjevernoj Koreji i o krizi u toj regiji razgovarati s najvišim zvaničnicima te zemlje.

Lavrovljeva posjeta Sjevernoj Koreji događa se u jeku pregovora o održavanju samita sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una i američkog predsjednika Trumpa koji je prvobitno najavljen za 12. juni u Singapuru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO