Bijela kuća spremna za samit sa Sjevernom Korejom 12. juna

Donald Trump je potvrdio da bivši šef sjevernokorejske obavještajne službe Kim Yong-chol putuje u New York (EPA)
Donald Trump je potvrdio da bivši šef sjevernokorejske obavještajne službe Kim Yong-chol putuje u New York (EPA)

Bijela kuća spremna je da se planirani samit između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una bude održan 12. juna, kako je i bilo planirano, izjavila je glasnogovornica Sarah Sanders.

“Predsjednik smatra da razgovori idu dobro te da su sastanci koji se održavaju ove sedmice sigurno znak napretka”, rekla je Sanders novinarima koji putuju s Trumpom u Nashville.

“Bit ćemo spremni ako se održi 12. juna. Sigurno ćemo biti spremni i ako se iz nekih razloga održi kasnije – i za to ćemo biti spremni”, rekla je.

Trump je u utorak potvrdio da bivši šef sjevernokorejske obavještajne službe Kim Yong-chol putuje u New York.

Susreti kojima se priprema samit

U međuvremenu su nastavljeni pripremni razgovori za planirani susret na vrhu američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika.

Opisujući Kim Yong-chola kao “potpredsjednika Sjeverne Koreje”, Trump je na Twitteru potvrdio “da se trenutno odvijaju susreti kojima se priprema samit”.

Sadašnji potpredsjednik Centralnog odbora vladajuće Radničke stranke, KKim Yong-chol će biti najviši dužnosnik koji za posljednjih 20-tak godina posjećuje SAD.

“Sastavili smo sjajan tim za naše razgovore sa Sjevernom Korejom”, pohvalio se na Twitteru američki predsjednik.

Izvor: Agencije


Povezane

Nova diplomatska događanja ukazuju da bi se samit američkog predsjednika i vođe Sjeverne Koreje ipak mogao održati. Jedan od najbližih saradnika Kim Jong-una – Kim Jong-chol snimljen je na putu za SAD. On je potpredsjednik vladajuće Radničke partije Sjeverne Koreje i osoba odgovorna za međukorejski dijalog.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO