Aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji još u zatvoru

Rijad je suočen sa pritiskom zapadnih vlada da oslobodi žene (Al Jazeera)

Britanski list The Times objavio je članak Richarda Spencera, dopisnika sa Bliskog istoka, u kojem piše o Loujain al-Hathloul, aktivistici za ženska prava koja se već dvije godine nalazi u zatvoru u Saudijskoj Arabiji.

Loujain govori arpski i engleski jezik, a djetinjstvo je provela između Kanade i Saudijske Arabije.

Bila je prva žena koja se kandidarala na izborima 2015. godine, a borila se za pravo žena u Saudijskoj Arabiji da voze.

Zabrinutost zapadnih država

Iako je će ta zabrana sada biti ukinuta, Loujain se i dalje nalazi u zatvoru, a njena je sudbina, kako se čini, tema pregovora između vlade i zapadnih diplomata, dodaje dopisnik.

Grupe za ljudska prava kažu kako je Loujain dokaz da, uprkos pohvalama na račun prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, niko nije siguran od njegovih pokušaja da kontrolira svoje podanike.

Dopisnik dodaje kako su navodi iz optužnice o miješanju pojedinih prijateljskih ambasada u unutrašnja pitanja Saudijske Arabije izazvali zabrinutost zapadnih država koje su bile zainteresirane da promoviraju reforme krunskog princa.

Još tri aktivistice za ženska prava uhapšene su prije nekoliko dana u Saudijskoj Arabiji, čime je broj uhapšenih u toj zemlji povećan na deset, saopćile su međunarodne organizacije za ljudska prava.

Međunarodne organizacije za ljudska prava ranije su osudile hapšenja sedam istaknutih žena i muškaraca koji su se borili za pravo žena da voze automobile.

Amnesty International i Human Rights Watch pozvali su saudijske vlasti da oslobode uhapšene, prenio je AP.

Aktivizam zabranjen u monarhiji

Vlasti su prvobitno izdale saopćenje da je uhapšeno sedam osoba zbog kontakta sa “stranim entitetima” i “nuđenja novčane pomoći neprijateljima”.

Ženama će upravljanje automobilom biti omogućeno krajem idućeg mjeseca, ali usprkos tome, aktivisti i analitičari ističu kako Vlada ne želi udovoljavati aktivizmu, koji je zabranjen u ovoj monarhiji.

Prema zapadnim agencijama, prijestolonasljednik ne želi steći neprijatelje među vjerskim konzervativcima koji se protive modernizaciji.

Izvor: Agencije