Sastali se šefovi diplomatija Kine i Sjeverne Koreje

Kim i Moon dogovorili su se da će raditi na formalnom okončanju Korejskog rata (EPA)

Ministri vanjskih poslova Kine i Sjeverne Koreje, Wang Yi i Ri Yong-ho, sastali su se u Pjongjangu, gdje su razgovarali o bilateralnim odnosima i pitanjima u vezi s Korejskim poluotokom, javlja sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA. 

Reuters primjećuje da KCNA ne navodi detalje razgovora.

AP je ranije javio da je šef kineske diplomatije stigao u Sjevernu Koreju, gdje će pokušati osigurati veću ulogu Pekinga u pregovorima o nuklearnom razoružanju Sjevera, koje predvode Seul i Washington, kao i da bi se mogao sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom.

Kako navodi agencija, Wang će gotovo sigurno iskoristiti posjetu da osigura da Peking ne bude ostavljen po strani u pregovorima o denuklearizaciji i drugim problemima.

Pojedini južnokorejski analitičari vjeruju da će Wang od Kima tražiti obećanje da će Kina biti uključena u okončanje Korejskog rata.

Formalno okončanje rata

Wang je u Sjevernoj Koreji samo nekoliko dana nakon što se Kim sastao s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, kada su se dvojica čelnika dogovorila da će raditi u pravcu “kompletne denuklearizacije” Korejskog poluotoka.

Kim i Moon dogovorili su se da će raditi na formalnom okončanju Korejskog rata, u kojem su borbena djelovanja okončana još 1953. godine.

Dvije Koreje ne mogu samostalno okončati rat jer Južna Koreja nije bila potpisnica primirja koje je obustavilo borbena djelovanja.

AP navodi da se ozbiljniji pregovori očekuju prilikom sastanka Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji bi mogao biti održan u maju ili junu.

Izvor: Agencije