SAD i S. Koreja pregovaraju u Singapuru i Panmunjomu

Ime sjevernokorejskog zvaničnika Kim Yong-chola nalazilo se na listi putnika leta iz Pekinga za Washington (Reuters)

Američki i sjevernokorejski zvaničnici u utorak će se sastati u Singapuru kako bi razgovarali o sigurnosnim i protokolarnim problemima o mogućem samitu američkog predsjednika Donalda Trumpa i lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una, rekao je za Yonhap neimenovani diplomatski izvor.

“Dvije strane će se sastati u Singapuru 29. maja kako bi razgovarali o konkretnom datumu samita, protokolima i sigurnosti”, rekao je neimenovani izvor južnokorejske agencije.

Zamjenik šefa kabineta Bijele kuće Joe Hagin bit će na čelu američke delegacije, dok će Sjever predstavljati šef Kimovog kabineta Kim Chang-son.

Obojica su, kako je javlja Yonhap, u Singapur stigla u ponedeljak.

Denuklearizacija Korejskog poluotoka

U isto vrijeme se, na granici Južne i Sjeverne Koreje, u selu Panmunjom, održavaju odvojene konsultacije delegacija Washingtona i Pjongjanga.

Na čelu američke delegacije u Panjumonu je trenutni ambasador SAD-a na Filipinima i bivši specijalni predstavnik SAD-a za politiku prema Sjevernoj Koreji Sung Kim, dok Sjevernu Koreju predstavlja zamjenik ministra vanjskih poslova Choe Son-hui.

Kako navodi Yonhap, u pograničnom selu će se razgovarati o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, o načinima kako će to biti obavljeno i o sigrunosti režima Sjeverne Koreje kada se to provede.

Za sada, kako navodi Yonhap, nije jasno koliko napretka je postignuto u ovim pregovorima.

Washington zahtijeva brzu denuklearizaciju kako bi spriječili režim Sjeverne Koreje da odugovlači pregovore, dok Pjongjang preferira postepenu denuklearizaciju, navodi agencija.

Južnokorejski mediji ranije su javili da se ime visokog sjevernokorejskog zvaničnika Kim Yong-chola nalazilo na listi putnika današnjeg leta iz Pekinga za Washington, prije nego što je njegova rezervacija promijenjena za srijedu i za drugu destinaciju – New York.

Kim Yong-chol bio na ‘crnoj listi’

Tamošnji mediji špekuliraju da zvaničnik Pjongjanga putuje u SAD kako bi učestvovao u pripremnim pregovorima o mogućem sastanku Trumpa i Kima.

Kim Yong-chol je bivši šef vojne obavještajne službe Sjeverne Koreje, a sada je potpredsjednik Centralnog komiteta vladajuće partije zadužen za međukorejske odnose.

Agencija AP dodaje da je njena televizijska ekipa na terenu vidjela Kim Yong-chola na aerodromu u Pekingu.

Reuters napominje da je Kim Yong-chol bio na “crnoj listi” SAD-a i da njegov ulazak u zemlju nagovještava da je načinjen izuzetak u ovom slučaju.

De facto šef kabineta sjevrernokorejskog lidera Kim Chang-son stigao je u ponedjeljak uvečer u Singapur, javila je japanska televizija NHK.

Ovo je, kako navodi Reuters, posljednja u nizu indicija da će se samit Kima i Trumpa održati.

U Singapur ide ‘da se igra’

Kim Chang-son je odgovorio da ide u Singapur “da se igra”, kada je upitan da li tamo putuje zbog razgovora sa zvaničnicima SAD-a, prenosi Reuters.

Trump i japanski premijer Shinzo Abe razgovarali su u ponedjeljak telefonski o Sjevernoj Koreji te potvrdili da će se sastati prije očekivanog američko-sjevernokorejskog samita, objavila je Bijela kuća.

U saopćenju Bijela kuća kaže da su u razgovoru Trump i Abe “potvrdili zajednički imperativ postizanja potpunog i trajnog uklanjanja sjevernokorejskog nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja i balističkog raketnog programa”.

Trump je rekao u subotu da još računa na samit 12. juna u Singapuru sa sjevernokorejskim vođom, nakon što je dva dana prije toga otkazao sastanak.

Izvor: Agencije