Izrael osujetio pokušaj proboja pomorske blokade Gaze

Izraelska mornarica zaustavila je palestinski brod s ranjenicima koji je pokušao probiti pomorsku blokadu Pojasa Gaze i doploviti u luku na Kipru.

Sve dosadašnje pokušaje blokirala je izraelska vojska. Izrael je potpunu kopnenu i pomorsku blokadu nametnuo prije 11 godina nakon što je kontrolu nad Gazom preuzeo Hamas.

Flotila s najmanje 25 pacijenata, studenata i ranjenika krenula je u pokušaj proboja izraelske pomorske blokade kod Pojasa Gaze.

Organizatori su za Al Jazeeru ranije rekli da su uspjeli u namjeri, ali je reagovala izraelska mornarica, koja je glavni brod preusmjerila u luku Ashdod (Izrael).

Sužavanje priobalnog pojasa

Grupa je isplovila u utorak ujutro iz opkoljenog Pojasa Gaze u nadi da će probiti blokadu koju je Izrael uspostavio nad tom enklavom 2006. godine.

Brod je do podneva prešao osam nautičkih milja (14,8 km).

Prema sporazumu iz Osla 1993, Izrael je dužan dozvoliti ribarenje u granicama do 20 nautičkih milja (37 km), što nikad nije provedeno u praksi.

Najširi pojas koji je Izrael dozvolio proteklih deset godina iznosi 12 nautičkih milja (22,2 km), a povremeno je sužavan i na jednu (1.852 m).

Brodovi su uglavnom ograničeni na šest nautičkih milja (11,1 km), a izraelske snage redovno otvaraju vatru na plovila koja pokušaju probiti tu barijeru.

Današnja flotila prevozi pacijente, studente i demonstrante koji su povrijeđeni u višesedmičnim demonstracijama pod sloganom “Veliki marš povratka”. Uputili su se prema Limassolu na Kipru, koji je sjeverno od Gaze.

Liječenje u Turskoj

Organizatori i vlasti rekli su Al Jazeeri da svi putnici imaju važeće pasoše, a povrijeđeni imaju osiguran medicinski tretman u Turskoj.

Stotine aktivista ukrcale su se na više od 30 čamaca kako bi pružile podršku glavnom brodu, ali su rekli da nisu mogli preći dozvoljenu granicu.

Čamci, uglavnom ribarski, prevozili su mladiće i djevojke u 20-im i 30-im godinama. Neke porodice kažu da su se pojavile s prtljagom i pasošima, nadajući se da će napustiti Gazu.

Neki od Palestinaca koji su pokušali napustiti Gazu kažu da je život u toj enklavi postao nepodnošljiv.

Izraelska agresija nije pri kraju, kazao je za Al Jazeeru Ramadan al-Hayek, 30-godišnji aktivist. Dodao je da će putnici s današnje flotile prenijeti poruku da Palestinci iz Pojasa Gaze žele slobodu.

“Očekivali su da će ih napasti izraelski vojnici, ali su bili odlučni doći do Kipra bez obzira na sve”, rekao je on.

Organizatori tvrde da je putovanje nastavak Marša povratka, koji je počeo 30. marta. Palestinci otad protestuju tražeći da se dozvoli povratak izbjeglica u domove i sela iz kojih su istjerani 1948. godine.

Od kraja marta izraelske snage ubile su više od 120 Palestinaca u obalnoj enklavi i ranile više od 13.000.

Godine 2007, nakon izborne pobjede Hamasa i preuzimanja vlasti u Gazi, Izrael je uspostavio strogu kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu Gaze.

Susjedni Egipat 2013. godine blokirao je tunele koji su Gazu povezivali s egipatskim Arishom, čime je prekinut jedini put iz te enklave.

Izvor: Al Jazeera