EU pokušava održati iranski nuklearni sporazum

Sporazum s Iranom su 2015. godine potpisali šest svjetskih sila (EPA)

Jedinstvo država-članica Evropske unije u naporima da Unija zaštiti strateške i ekonomske interese u Iranu nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz međunarodnog sporazuma s tom zemljom je neupitno, izjavila je šefica evropske diplomatije Federica Mogherini.

Ona je rekla poslije sastanka s ministrima vanjskih poslova EU-a u Briselu da države članice intenzivno koordinirajuu napore u cilju zaštite investicija evropskih preduzeća koja su “legitimno angažirana u Iranu” tokom protekle tri godine, od kada je postignut nuklearni sporazum.

Poljski ministar vanjskih poslova Jacek Chaputovich je, međutim, kazao da se Poljska protivi bilo kakvim mjerama EU-a koje bi oslabile sankcije SAD-a.

SAD se povukao iz sporazuma početkom maja i namjerava uvesti oštre sankcije Iranu, dok evropske zemlje i Teheran navode da su riješeni raditi zajedno na tome da se spasi sporazum.

Federtica Mogherini je istakla da EU nije motivirana profitom u pokušaju da održi sporazum.

Pozitivan izvještaj IAEA

“Za nas, ovo nije samo ekonomski interes. U pitanju je sigurnosni interes”, kazala je ona.

Ipak, Mogherini je rekla da EU s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom dijeli “neke brige” kada su u pitanju uloga Irana na Bliskom istoku i balistički raketni program.

“Prva briga koju dijelimo odnosi se na mogućnost da Iran razvije nuklearno oružje”, kazala je ona, dodavši da je “pridržavanje sporazuma najbolji način da se to spriječi”.

Mogherini je također rekla da najnoviji izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju pokazuje da Iran i dalje ostaje ispod maksimalnog nivoa na koji može obogatiti uranij i izgleda da ispunjava druge obaveze.

Sporazum s Iranom su 2015. godine potpisali šest svjetskih sila – SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Izvor: Agencije