Egipat: Uhapšen bivši čelnik Sisijeve predizborne kampanje

Hapšenje Hazima Abdelazima su grupe za ljudska prava nazvale kampanjom da se utišaju kritike Vlade (Reuters)
Hapšenje Hazima Abdelazima su grupe za ljudska prava nazvale kampanjom da se utišaju kritike Vlade (Reuters)

Egipatska policija uhapsila je nekadašnjeg čelnika u predizbornoj kampanji predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija, koji je ga je posljednjih godina svakodnevno kritizirao.

Policija nije saopćila razlog hapšenja Hazima Abdelazima, ali je izvor rekao za agenciju Reuters da je optužen za objavljivanje lažnih vijesti i djelovanje protiv države.

Nekadašnji zamjenik ministra telekomunikacija za vrijeme Hosnija Mubaraka, Abdelazim je kasnije vodio komitete za mlade tokom Sisijeve predizborne kampanje 2014. godine.

On je aktivan na Twitteru i ima 752.000 pratitelja, a redovno kritizira Sisija i njegovu politiku.

“Bio sam u pravu i radio sam greške, moja najveća greška je što sam prihvatio da se pridružim Sisijevoj kampanji”, piše na njegovom Twitter profilu.

Brojna hapšenja blogera i novinara

Hapšenje Abdelazima je posljednje u nizu, a grupe za ljudska prava su to nazvale kampanjom da se utišaju kritike Vlade.

Egipatske vlasti uhapsile su brojne blogere ovog mjeseca, uključujući nagrađivanog blogera i novinara Waela Abbasa, koji je optužen za priključivanje ilegalnoj organizaciji i objavljivanje lažnih vijesti.

Blogeri Sherif Gaber i Shady Abuzaid, poznat po svojim videima na YouTubeu i Facebooku, također su uhapšeni u maju.

Prošle sedmice je egipatski vojni sud osudio novinara i istraživača Ismaila Alexandranija na 10 godina zatvora, koji je optužen da pripada Muslimanskoj braći.

Prije nekoliko dana mnogi Egipćani su počeli na Twitteru pisati o nestanku Walida Salema, doktorskog kandidata na Univerzitetu u Washingtonu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO