Američki dužnosnici u Sjevernoj Koreji obavljaju pripreme za samit

Kim Jong-un i Donald Trump bi se 12. juna mogli sastati u Singapuru (Reuters)

Američki dužnosnici ušli su u nedjelju u sjevernokorejski dio demilitarizirane zone između Sjeverne i Južne Koreje kako bi razgovarali o pripremi mogućeg samita, nakon što je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un ponovo dao do znanja da se želi sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, prenose agencije.

Američki dužnosnici su iz Južne Koreje prešli u Sjevernu Koreju predvođeni stručnjakom State Departmenta Sung Kimom, izvijestio je Washington Post.

Sung Kim trenutno obavlja dužnost američkog ambasadora na Filipinima, dok je prije bio ambasador u Seulu i posebni američki izaslanik za politiku prema Sjevernoj Koreji, prenosi Hina.

Trump je u pismu Kimu u četvrtak otkazao sastanak planiran za 12. juni u Singapuru, što je trebao biti uopće prvi sastanak nekog američkog predsjednika na dužnosti i sjevernokorejskog čelnika, da bi u petak rekao kako bi samit ipak mogao biti održan.

Trump: To se kreće vrlo lijepo

“Radimo vrlo dobro u smislu samita sa Sjevernom Korejom”, rekao je Trump.

“To se kreće vrlo lijepo, tako da računamo 12. juna u Singapuru, to se nije promijenilo”, kazao je Trump u subotu u Bijeloj kući.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je u nedjelju kazao da očekuje da uskoro počnu “praktični razgovori” između Pjongjanga i Washingtona.

Dan ranije je potvrdio da su se on i Kim na iznenadnom susretu u subotu složili da samit Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država mora biti održan.

Prema pisanju Washington Posta, razgovori dvije strane o pripremi samita bi se trebali nastaviti u ponedjeljak i utorak.

Izvor: Agencije