Zašto je Trump otkazao susret s Kimom?

Kim je učinio krajnje napore da do samita s Trampom dođe, navodi zvanični Pjongjang (Reuters)
Kim je učinio krajnje napore da do samita s Trampom dođe, navodi zvanični Pjongjang (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump odlučio je da otkaže planirani sastanak sa sjevernokorejskim liderom Kim Jon-unom pošto je Pjongjang prekršio nekoliko obećanja i prekinuo direktnu komunikaciju sa SAD-om, saopćio je neimenovani istaknuti zvaničnik Bele kuće.

Zvaničnik je podsjetio da je Sjeverna Koreja, prije nego što je Trump otkazao sastanak, ponovo zaprijetila da će otkazati samit svog lidera i američkog predsjednika i da je spremna za susret u cilju nuklearnog obračuna, koliko i za sastanak za pregovaračkim stolom.

“Taj manjak promišljenosti u kombinaciji sa prekršenim obećanjima posljednjih sedmica, kao i sjevernokorejsko obustavljanje direktne komunikacije sa SAD-om, ukazuje na dubok nedostatak dobre volje”, kazao je neimenovani zvaničnik Bijele kuće, prenosi Reuters.

AP navodi da Sjeverna Koreja nije odgovorila na poruke SAD-a koji je želio razgovarati o sastanku planiranom za 12. juni u Singapuru.

‘Neprijateljski stav’

Sjeverna Koreja, prema riječima zvaničnika, nije se držala obećanja da će međunarodnim inspektorima biti dozvoljeno da nadgledaju uništavanje poligona za nuklearne probe.

Trump je u četvrtak otkazao samit sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-Unom, koji je trebao biti održan 12. juna u Singapuru.

U saopćenju Bijele kuće navedeno je da je Trump otkazao samit s Kimom zbog “ogromnog bijesa i otvorenog neprijateljskog stava u Kimovom nedavnom saopćenju”, prenijela je agencija Reuters.

“Radovao sam se unaprijed što ću da budem tamo sa Vama. Nažalost, zbog ogromnog bijesa i otvorenog neprijateljstva prikazanog u najnovijoj izjavi, smatram da je neprimjereno, u ovom trenutku, da se održi ovaj dugo planirani sastanak”, napisao je Trump u pismu sjevernokorejskom lideru.

“Vi govorite o vašoj nuklearnoj sposobnosti, ali naša je tako masivna i moćna da molim Boga da nikada ne bude upotrijebljena”, napisao je, između ostalog, Trump.

Predsjednik SAD-a se zahvalio Kimu na oslobađanju talaca, koji su sada kod kuće sa svojim porodicama.

“To je bio lijep gest, koji veoma cijenim”, naveo je američki predsjednik.

“Svijet, a posebno Sjeverna Koreja, izgubila je veliku šansu za trajni mir i veliki napredak i bogatstvo”, ocijenio je Trump, dodajući da je propuštena prilika i da je to “tužan moment u historiji”.

Pjongjang spreman za razgovor

S druge strane, Sjeverna Koreja je saopćila da je i dalje spremna za razgovor sa SAD-om.

Sjevernokorejska agencija KCNA navodi da je Kim učinio krajnje napore da do samita sa Trampom dođe, prenosi Reuters.

Pjongjang ocjenjuje i da je Trumpova odluka o otkazivanju sastanka nije u skladu sa “željama svijeta”.

Putin: S. Koreja ispunila obećanja

Predsjednik Rusije Vladimir Putin stao je u odbranu Sjeverne Koreje, izjavivši da je Pjongjang ispunio svoja obećanja uoči planiranog samita dvojice predsjednika.

Putin je rekao da je Kim “uradio sve što je obećao, čak i dizanje u zrak” poligona za nuklearne probe, “poslije čega je SAD otkazao samit”, navodi Associated Press.

“U Rusiji smo tu vijest primili sa žaljenjem, jer smo itekako računali da je to značajan korak ka sređivanju situacije na Korejskom poluotoku i da će biti početak procesa denuklearizacije cijelog poluotoka”, kazao je ruski predsjednik na konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO