Trump ostavio mogućnost sastanka s Kim Jong-unom 12. juna

Trump tvrdi da obje strane žele da se sastanak dogodi (AP)
Trump tvrdi da obje strane žele da se sastanak dogodi (AP)

Američki predsednik Donald Trump izjavio je da je još uvijek moguće da se planirani samit sa Severnom Korejom održi 12. juna kao što je prvobitno dogovoreno.

On je novinarima poručio da “svi igraju igre”, a na pitanje o samitu je odgovorio rekavši da čeka da vidi šta će se događati i da je prvobitni datum i dalje u igri.

“Videćemo šta će se dogoditi. Sada razgovaramo s njima”, rekao je Trump novinarima dan nakon što je otkazao taj očekivani sastanak.  

“To bi čak moglo biti 12. … Mi bismo to želeli da učinimo”, rekao je.

Tramp se novinarima obratio pre polaska na ceremoniju u Mornaričkoj akademiji, naglasivši da obe strane žele da se samit dogodi.

Trump je u pismu Kimu Jong Unu u četvrtak otkazao sastanak planiran za 12. juni u Singapuru, koji je trebalo da bude prvi susret nekog aktuelnog američkog predsednika i severnokorejskog čelnika da bi se, kako se sada čini, dan kasnije ipak predomislio.

Trump je ranije u petak pohvalio “produktivnu” i “srdačnu” reakciju Severne Koreje nakon otkazivanja samita.

Pjongjang je poručio da je i dalje spreman za dijalog s Washingtonom uprkos otkazivanju samita američkog predsednika i severnokorejskog čelnika koji se očekivao s velikim nestrpljenjem.

Trumpova pohvala Pjongjangu

“Jako je dobra vest da stiže srdačna i produktivna izjava Severne Koreje”, napisao je Trump na Twitteru, dan pošto je objavljeno njegovo pismo Kimu.

“Videćemo uskoro kuda to vodi, nadam se prema trajnom miru i napretku”, dodao je.

Pjongjang je suzdržano reagovao na vest o otkazivanju susreta objavljenu istog dana kada je Severna Koreja rekla da je “potpuno” demontirala svoj poligon za nuklearne testove.

Prvi zamenik severnokorejskog ministra spoljnih poslova Kim Kye Gwan ocenio je da je Trumpova odluka “zaista vredna žaljenja”, ali je ostavio mogućnost nastavka dijaloga rekavši da je Pjongjang spreman “da sedne u svakom trenutku i da na bilo koji način razgovara kako bi rešili problem”.

Susret na vrhu u Singapuru trebalo je da bude prvi takav susret nekog aktuelnog američkog predsednika i člana Kimove dinastije.

Takođe, trebalo je da bude vrhunac razdoblja neviđenog popuštanja napetosti, ali se činilo da će biti veoma složen.

Vašington traži “potpunu i nepovratnu denuklearizaciju (Severne Koreje) koja će moći da se nadzire”.

Pjongjang je upozorio da se nikad neće odreći svog nuklearnog arsenala sve dok se ne bude osećao bezbedno pred, kako kaže, američkom agresijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon američkog otkazivanja sastanka Donalda Trumpa i Kim Jong-una, zvanični Pjongjang i dalje tvrdi da je spreman za sastanak sa američkim zvaničnicima bilo kada, izrazivši žaljenje zbog Trumpove odluke da otkaže sastanak u Singapuru.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO