Ruska agencija RIA Novosti zabranjena u Ukrajini

Uhapšeni novinar Kiril Višinski odbija sve optužbe i upozorava da je to 'napad na slobodu govora' (EPA)
Uhapšeni novinar Kiril Višinski odbija sve optužbe i upozorava da je to 'napad na slobodu govora' (EPA)

Ukrajina je zabranila ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti rad na svojoj teritoriji, kao deo novih sankcija uvedenih Moskvi nedelju dana nakon hapšenja čelnika agencije u Kijevu, pod optužbom za “veleizdaju”.

RIA Novosti i Interselekt, firma koja vodi poslove agencije u Kijevu, uvršteni su na tri godine na crnu listu Nacionalnog veća za bezbednost i odbranu, objavljenu na internet stranici kancelarije ukrajinskog predsednika.

Sankcije obuhvataju blokadu imovine, telekomunikacija kojima se koristi agencija i ukrajinske internet stranice RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ističe u saopštenju da je “zaprepašteno” tom odlukom, koju naziva “novim znakom političke cenzure” i “pokušajem da se stanovništvu nasilno oduzime mogućnost dobijanja objektivnih i proverenih informacija o događajima u zemlji”.

Višinskom prijeti 15 godina zatvora

Čelnik ruske agencije u Kijevu, ukrajinsko-ruski novinar Kiril Višinski (51), uhapšen je prošle nedelje i optužen za “veleizdaju”, za šta mu preti 15 godina zatvora.

Višinski odbija sve optužbe i upozorava da je to “napad na slobodu govora”.

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je njegovo hapšenje i podizanje optužnice “neviđenim” slučajem, a međunarodne organizacije su izrazile “zabrinutost”.

Ukrajina je na 101. mestu po medijskoj slobodi u 2018. godini, na listi 180 zemalja sveta, koju je sastavila organizacija Reporteri bez granica, koja ističe da “informacijski rat sa Rusijom održava nezdravu atmosferu” u zemlji.

Izvor: Agencije


Povezane

Sukobi ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini su pojačani i imaju najveći intenzitet od početka godine.

22 May 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO