Parlament Slovenije: Pahor odgovoran za pranje iranskog novca

Borut Pahor je pred istražnom komisijom odbacio navode o svojoj odgovornosti (EPA)

Slovenski Parlament potvrdio je, na jednoj od svojih posljednjih sjednica pred parlamentarne izbore 3. lipnja, izvješće parlamentarnog istražnog povjerenstva koje se bavilo nepravilnostima u slovenskom bankarskom sustavu i pojedinim slučajevima pranja novca.

Za izvješće je glasao 41 zastupnik, dok je jedan bio protiv.

Prošle je godine otkrivena afera u kojoj su tajni dokumenti potvrdili da je britanski državljanin iranskog podrijetla Iraj Farrokhzadeh 2008. godine manjim transakcijama preko Nove Ljubljanske banke, a u vrijeme kad su Iran i njegove banke bile pod međunarodnim sankcijama, navodno “oprao” gotovo milijardu eura.

Politička odgovornost pripisana je vladi koju je od 2008. do 2011. godine vodio Borut Pahor, sadašnji predsjednik države.

Pahor se pojavio i kao svjedok

Osim njega, politička odgovornost za to što na slučaj na pravi način nisu reagirale državne ustanove i sigurnosni organi, pripisana je i tadašnjim Pahorovim ministrima za financije i vanjske poslove, Franciju Križaniču i Samuelu Žbogaru, te bivšem guverneru Središnje banke Marku Kranjcu.

Pahor se pojavio i kao svjedok na jednom od svjedočenja pred istražnim povjerenstvom i odbacio navode o svojoj odgovornosti.

Rekao je da nije niti pročitao izvješće tajnih službi koje su sumnjive operacije iz Irana uzele pod lupu, i to zato jer se bavio drugim odgovornim državničkim poslovima, a izvješća tajnih službi prepuštao svojim kvalificiranim savjetnicima.

Izvor: Agencije