Araghchi: Iran vjeruje u održanje nuklearnog sporazuma

Teheran će uskoro odlučiti hoće li se nastaviti pridržavati sporazuma ili će od njega odustati, najavio je Araghchi (EPA)

Iran je dobio uvjeravanja da će se nuklearni sporazum održati nakon što su se iz njega povukle Sjedinjene Države, izjavio je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araghchi.

Iranski diplomat se u Beču sastao s diplomatima pet velikih sila koje se zalažu za očuvanje tog ugovora, prenosi dpa.

“Optimističniji sam nego prije sastanka”, rekao je Araghchi novinarima.

Međutim, dodao je da će Teheran odlučiti hoće li se nastaviti pridržavati sporazuma ili će od njega odustati za nekoliko tjedana, nakon daljnjih tehničkih razgovora s pet velikih sila.

Sastanak predstavnika Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije, Kine i Irana bio je prvi otkako je američki predsjednik Donald Trump objavio 8. svibnja da se SAD povlači iz iranskoga nuklearnog sporazuma.

“Diplomati pet sila uvjerili su nas da će pokušati osigurati da iranski interesi budu implementirani u skladu sa sporazumom”, kazao je Araghchi.

Putin: Još ima nade

U međuvremenu se oglasio i ruski predsjednik Vladimir Putin rekavši da “još ima nade” za spas iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine.

Ocijenio je i da je američki predsjednik Donald Trump voljan pregovarati unatoč istupanju iz ugovora.

“Američki predsjednik nije zatvorio vrata pregovorima. Kaže da ima puno toga što mu smeta u tom dokumentu, ali ne odbacuje mogućnost dogovora s Iranom”, rekao je Putin na gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu.

“Čini mi se da nije sve propalo”, dodao je Putin.

Evropsko okretanje Rusiji

Trumpovu odluku o otkazivanju iranskog nuklearnog sporazuma i ponovnom uvođenju sankcija Iranu oštro su kritizirale Europska unija, čija su ulaganja u iransko gospodarstvo time dovedena u pitanje, te Kina i Rusija.

Odluka je potaknula Europljane da se približe Moskvi ne bi li zajedno pokušali spasiti ugovor i po svaku cijenu spriječiti da Iran ponovo počne raditi na programu razvoja nuklearnog oružja, pošto se američki predsjednik našao osamljen u svojoj politici, prenosi AFP.

“Ne mislim da je predsjednik Trump gubitnik. Prije svega, ispunio je tako svoje predizborno obećanje. Dakle, na neki način je čak dobio, promatrajući s gledišta unutarnje politike”, zaključio je ruski predsjednik.

Izvor: Agencije