Trump: Ako ne poštuju himnu, neka napuste SAD

Neki igrači NFL-a klečali u znak protesta protiv više smrtonosnih policijskih intervencija prema Afroamerikancima (EPA)
Neki igrači NFL-a klečali u znak protesta protiv više smrtonosnih policijskih intervencija prema Afroamerikancima (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je odluku Nacionalne nogometne lige o kažnjavanju timova u američkom nogometu čiji igrači odbiju u stojećem stavu slušati državnu himnu, dodavši da “ako ne žele stajati, onda im možda nije mjesto u SAD-u”.

Vlasnici klubova američkog nogometa jednoglasno su podržali uvođenje novog pravila ponašanja za vrijeme intoniranja himne Sjedinjenih Američkih Država, koja propisuje da se himna sluša u stojećem stavu.

Igračima koji ne žele stajati ostavljena je mogućnost ostanka u svlačionici i kasnijeg izlaska na teren.

Pravilo se ne odnosi samo na igrače, već i na sve osobe koje su na bilo koji način članovi NFL momčadi i za vrijeme utakmice nalaze se na terenu.

‘Ponosno stajati na državnu himnu’

Prošle natjecateljske sezone neki igrači NFL-a su pribjegli klečanju za vrijeme intoniranja himne, u znak prosvjeda protiv više policijskih intervencija prema Afroamerikancima koje su završile fatalno.

Taj je čin izazvao kontroverze, a Trump je osudio ponašanje igrača kao nedomoljubno, tražeći da se tome stane na kraj.

Prema novim pravilima, koje je u srijedu objavio povjerenik NFL-a Roger Goodell, timovi će biti kažnjeni ako igrači na terenu ne budu stajali za vrijeme sviranja himne.

“Mislim da je to dobro. Mislim da ljudi ne bi trebali ostati u svlačionici, ali ipak mislim da je odluka dobra. Za državnu himnu bi se trebalo ponosno stajati. Ili ne trebaš igrati i biti tamo. Možda ne bi trebao ni biti u zemlji”, rekao je Trump, a prenosi Reuters.

Udruženje igrača NFL-a priopćilo je da nije bilo konzultirano oko novih pravila te da će možda pokušati osporiti tu odluku ako bi značila kršenje kolektivnog ugovora.

Američka udruga za promicanje prava obojenih osoba, najstarija udruga za građanska prava, kritizirala je odluku timova NFL-a, poručivši da se “igrači ne mogu isključiti iz situacije u kojoj se Afroamerikanci svakodnevno suočavaju s agresijom”.

Udruženja pozvala NFL da poštuju igrače

“Umjesto da se svi zajedno pozabavimo problemom koji neproporcionalno pogađa Afroamerikance, vlasnici NFL-a su izabrali zabiti glave u pijesak i utišati igrače”, priopćio je NAACP.

Američka unija za građanske slobode pokrenula je peticiju i pozvala NFL da poštuje glas igrača i povuče novu odluku.

ACLU podsjeća da su Trump i bogati vlasnici NFL klubova većinom bijelci te da su prosvjede klečanjem doživjeli kao znak nepoštovanja.

“Poštovanje i ljubav prema Americi ne podrazumijeva da smo slijepi na neuspjeh Amerike da se drži obećanja jednakosti i rasne pravde, a ti su neuspjesi, svaki puta kada policija ubije Afroamerikanca i prođe nekažnjeno, sve očitiji”, poručio je ACLU.

Izvor: Agencije


Povezane

Timovi američkog nogometa bit će kažnjeni ako njihovi igrači budu klečali tokom izvođenja nacionalne himne. Nova pravila, koja je usvojilo upravno tijelo Nacionalne lige američkog fudbala, nastoje riješiti spor u vezi sa sportistima koji protestuju protiv policijske brutalnosti i rasizma. Igrači koji ne žele stajati dok se intonira himna mogu ostati u svlačionici.

Američki predsjednik Barack Obama stao je u odbranu igrača američkog fudbala koji je odbio da ustane dok je intonirana državna himna. Obama je istakao da je fudbaler iskoristio Ustavom zagarantovano pravo. Colin Kaepernick je izazvao lavinu kritika potezom kojim je želio da skrene pažnju na rasnu nejednakost u Sjedinjenim Američkim Državama.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO