SAD protjeruje venecuelanske diplomate

Protjerivanje diplomata nastavak je izražavanja američkog nezadovoljstva izborima na kojima je Maduro izborio novi mandat (EPA)
Protjerivanje diplomata nastavak je izražavanja američkog nezadovoljstva izborima na kojima je Maduro izborio novi mandat (EPA)

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država proglasile su nepoželjnim diplomatske predstavnike Venecuele.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert saopćila je da su personama non grata proglašeni otpravnik poslova u venecuelanskoj ambasadi u Washingtonu i generalni konzul Venecuele u Houstonu, prenosi Anadolija.

“Odluka je donesena u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, a venecuelanskim diplomatama je dat rok od 48 sati da napuste teritoriju SAD-a”, navela je Nauert u saopćenju.

Američko nezadovoljstvo

Protjerivanje diplomata nastavak je izražavanja američkog nezadovoljstva prošlosedmičnim izborima na kojima je Nicolas Maduro već u prvom krugu izborio novi mandat na funkciji predsjednika Venecuele.

Šef američke diplomacije Mike Pompeo izjavio je da su izbori u Venecueli bili neregularni.

“Osuđujemo izbore koji predstavljaju udar na ustav i tradicionalne demokratske vrijednosti u Venecueli”, poručio je Pompeo.

Maduro je proglasio u utorak otpravnika poslova ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Caracasu Todda Robinsona za personu non grata i naredio da on i njegov zamjenik Brian Naranjo budu protjerani u roku od 48 sati, zbog navodnog kovanja zavjere protiv socijalističke vlade.

Izvor: Agencije


Povezane

Otpravnik poslova ambasade SAD-a u Karakasu i njegov zamjenik dobili rok od 48 sati da napuste zemlju, zbog navodnog kovanja zavjere protiv vlade.

22 May 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO