Maas: Evropa jedinstvena da se drži sporazum s Iranom

Velika Britanija, Njemačka i Francuska izrazile su žaljenje zbog odluke SAD-a (EPA)

Evropske zemlje ostat će ujedinjene u odluci da se nastave pridržavati sporazuma iz 2015. godine s Iranom uprkos odluci Washingtona da iz njega istupi, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

On je novinarima u Washingtonu kazao da je njemački i evropski stav objasnio u otvorenoj, ali konstruktivnoj raspravi sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost SAD-a Johnom Boltonom, tvrdeći da je važno izbjeći bilo kakvu obnovu aktivnosti na nuklearnom programu Irana.

“Evropa je vrlo, vrlo ujedinjena u stavu oko nuklearnog sporazuma s Iranom i to se neće promijeniti”, rekao je Maas.

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo je u srijedu, pred parlamentarnim Odborom za vanjsku politiku, govorio o Iranu te naglasio da se želi sastati s evropskim saveznicima u sljedećih nekoliko sedmica kako bi razgovarali o sveobuhvatnoj strategiji prema toj zemlji, nakon povlačenja SAD-a iz međunarodnog nuklearnog sporazuma.

Tramp najavio nove sankcije

Rekao je da planira polovinom juna sastanak s više partnera, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku, koje su dio sporazuma, zajedno s Rusijom i Kinom.

Američki predsjednik Donald Trump je početkom maja objavio povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je nazvao “katastrofalnim”, najavivši obnovu sankcija protiv Teherana.

Velika Britanija, Njemačka i Francuska izrazile su žaljenje zbog odluke SAD-a o povlačenju iz sporazuma s Iranom i pozvale Washington da ne poduzima korake kojima će otežati život drugim državama koje još žele ostati privržene sporazumu.

Evropska unija će se, kako je ranije saopćilo 28 vlada članica ove zajednice, držati nuklearnog sporazuma s Iranom uprkos američkoj odluci da se iz njega povuče te će osigurati da se ne vrate evropske sankcije nad Teheranom, ukinute 2015. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammed Javad Zarif sastao se sa čelnicima Europske unije. Kaže da je to dobar početak u razgovorima s europskim zemljama, kako bi se spasio Sporazum o nuklearnom programu iz 2015. godine.

Published On 16 May 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO