SAD: Trump ne smije blokirati korisnike na Twitteru

Sutkinja Reice Buchwald odbacila argumente advokata Ministarstva pravde SAD-a (Al Jazeera)

Federalna sutkinja u New Yorku Naomi Reice Buchwald je donijela odluku da američki predsjednik Donald Trump po zakonu ne može da blokira korisnike na društvenoj mreži Twitter, zato što bi takvim potezom ugrozio njihovo pravo na slobodu govora koje im je propisano Prvim amandmanom Ustava Sjedinjenih Američkih Država.

Ova odluka uslijedila je kao odgovor na tužbu koju je u julu prošle godine protiv Trumpa podnio Institut Univerziteta Kolumbija, koji se bavi proučavanjem Prvog amandmana američkog Ustava, zajedno sa nekoliko korisnika Twittera, prenosi Reuters.

Trump blokirao naloge

Oni su tada podnijeli tužbu zato što je Trump blokirao naloge vlasnicima koji su ga kritizirali, ismijavali i izražavali neslaganje sa njegovim stavovima, uz obrazloženje da je Trumpov nalog na Twitteru javni forum i da zabranom pristupa krši Prvi amandman američkog ustava.

Sutkinja Reice Buchwald se saglasila sa tom argumentacijom i odbacila argumente advokata Ministarstva pravde SAD-a, koji su naveli da prema Trumpovom pravu koje je njemu propisano Prvim amandmanom, on može da blokira ljude sa kojima ne želi da komunicira.

Izvor: Agencije