Poljska želi posredovati između SAD-a i EU-a

Morawiecki je laž pred tokom kampanje pred oktobarske lokalne izbore (EPA)

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je da Poljska želi biti posrednik između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država kako bi objasnila članicama EU-a poziciju SAD-a i obrnuto – zvaničnicima SAD-a poziciju EU-a.

Kako prenosi AP, ponuda poljske Vlade potiče donekle od jedinstvenog stava evropskih lidera da i dalje podržavaju nuklearni sporazum s Iranom.

Poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz izjavio je početkom sedmice u Washingtonu da Poljska podržava ostatak EU-a u pokušajima da se ograniči ekonomska šteta nastala zbog poteza američke administracije, a da “što se tiče strateške i sigurnosne dimenzije, razumije zabrinutost SAD-a”.

Ostat će privržene sporazumu

Američki predsjednik Donald Trump je početkom maja objavio povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je nazvao “katastrofalnim”, najavivši obnovu sankcija protiv Teherana.

Velika Britanija, Njemačka i Francuska izrazile su žaljenje zbog odluke SAD-a o povlačenju iz sporazuma s Iranom i pozvale Washington da ne poduzima korake kojima će otežati život drugim državama koje još žele ostati privržene sporazumu.

Evropska unija će se, kako je ranije saopćilo 28 vlada članica ove zajednice, držati nuklearnog sporazuma s Iranom uprkos američkoj odluci da se iz njega povuče te će osigurati da se ne vrate evropske sankcije nad Teheranom, ukinute 2015. godine.

Izvor: Agencije