Venecuela: Američke sankcije su barbarske

U nedjelju je venecuelski predsjednik Nicolas Maduro pobijedio sa 67,7 posto glasova (EPA)

Venecuela je američke mjere kojima se Vladi Venecuele ograničava mogućnost da prodaje imovinu i dug u SAD-u ocijenila kao ilegalne.

“Sankcije su ludilo, barbarske i u potpunoj suprotnosti s međunarodnim pravom”, kazao je ministar vanjskih poslova u kratkoj izjavi za novinare ispred predsjedničke palače Miraflores, javila je agencija Hina.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je, dan nakon predsjedničkih izbora koje je Zapad osudio kao nepoštene i nedemokratske, nametnuo nove sankcije Venecueli uredbom kojom američkim državljanima zabranjuje otkup duga kako bi zemlju lišio gotovog novca.

U nedjelju je venecuelski predsjednik Nicolas Maduro pobijedio sa 67,7 posto glasova, trostruko više od vodećeg protukandidata na predsjedničkim izborima koje je oporba proglasila namještenima i bojkotirala ih, a Zapad proglasio nedemokratskim.

Izolacija međunarodne zajednice

Mjere su uslijedile dan nakon što je državni sekretar SAD-a Mike Pompeo upozorio Vladu Venecuele da se suočava sa izolacijom međunarodne zajednice, dok ne obnovi demokratiju i održi slobodne i transparentne izbore.

Pompeo je naglasio da SAD osuđuje predsjedničke izbore u toj zemlji, koje je nazvao prevarom.

“Ovi takozvani izbori su napad na ustavni poredak i uvreda za tradiciju demokratije Venecuele. Dok Madurov režim ne obnovi demokratski put Venecuele kroz slobodne, fer i transparentne izbore, Vlada se suočava sa izolacijom međunarodne zajednice”, poručio je Pompeo.

Američki državni sekretar optužio je vladu Venecuele da se miješala u izbore i tvrdi da je režim previše nepopularan i da se plaši svojih građana da bi riskirao slobodne izbore i otvoreno nadmetanje.

Kao neke od primjera naveo je, kako tvrdi, da je režim ušutkivao glasove koji se s njim ne slažu, da je zabranio glavnim opoziciniom partijama i njihovim liderima da učestvuju na izborima i da je ugušio slobodu medija, prenio je Tanjug.

On je, također, optužio vlast da je selektivno dijelila hranu kako bi manipulirala glasovima gladnih građana Venecuele.

Izvor: Agencije


Povezane

Građani Venecuele danas izlaze na izbore na kojima se očekuje pobjeda aktuelnog predsjednika Nicolasa Madura. Glavna opozicijska koalicija bojkotuje izbore jer smatra da su namješteni. Lucia Newman izvještava iz glavnog grada Caracasa. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO