Nastavljeno hapšenje aktivistica u Saudijskoj Arabiji

Amnesty International i Human Rights Watch pozvali su saudijske vlasti da oslobode uhapšene (Reuters)

Još tri aktivistice za ženska prava uhapšene su u Saudijskoj Arabiji, čime je broj uhapšenih u toj zemlji povećan na deset, priopćile su međunarodne organizacije za ljudska prava.

Hapšenja su se dogodila samo nekoliko tjedana prije nego što bi se trebala ukinuti zabrana vožnje za žene u Saudijskoj Arabiji, navodi Reuters.

Međunarodne organizacije za ljudska prava ranije su osudile hapšenja sedam istaknutih žena i muškaraca, koji su se borili za pravo žena da voze automobile.

Amnesty International i Human Rights Watch pozvali su saudijske vlasti da oslobode uhapšene, prenio je AP.

Vlasti su prvobitno izdale priopćenje da je uhapšeno sedam osoba zbog kontakta sa “stranim entitetima” i “nuđenja novčane pomoći neprijateljima”.

Ukidanje zabrane vožnje za mjesec

Odluka o ukidanju zabrane ženama da voze viđena je kao dokaz novog progresivnog trenda pod reformski orijentiranim prijestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom, ali je tu najavilo popratilo i gušenje neposluha, prenose agencije.

Ženama će upravljanje automobilom biti omogućeno krajem idućeg mjeseca, ali, usprkos tome, aktivisti i analitičari ističu kako Vlada ne želi udovoljavati aktivizmu, koji je zabranjen u saudijskoj monarhiji.

Prema zapadnim agencijama, prijestolonasljednik ne želi steći neprijatelje među vjerskim konzervativcima koji se protive modernizaciji.

Izvor: Agencije