AP: Amerikanac vodio kampanju za pridobijanje Washingtona protiv Katara

Saudijski prestolonasljednik s američkim biznismenom Elliottom Broidyjem (Al Jazeera)

Agencija Associated Press otkriva da je Elliott Broidy, američki biznismen i jedan od finansijera predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, pokušavao zajedno s Mohammadom bin Salmanom i Mohammedom bin Zayedom, prestolonasljednicima Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, utjecati na američku politiku i promijeniti stav američke administracije prema Kataru. 

AP navodi da su Broidy i njegov poslovni partner George Nader, Amerikanac libanskog porijekla, više puta pokušavali utjecati na Bijelu kuću tako što su hvalili prestolonasljednike pred američkim predsjednikom Donaldom Trumpom direktno ili posredstvom pisama.   

U zamjenu za pokušaje da izvrše pritisak na Bijelu kuću Broidy i Nader očekivali su ugovore vrijedne više od milijardu dolara iz Saudijske Arabije i UAE-a, prema istraživanju Associated Pressa zasnovanom na intervjuima s više od 20 ljudi i stotinama e-mailova između ta dva čovjeka.  

Agencija dodaje da su Broidy i Nader vodili tajnu kampanju kako bi utjecali na Bijelu kuću i Kongres, a rezultat toga bile su pozamašne političke donacije Washingtonu u pokušaju da se promijeni politika Bijele kuće prema Kataru.

Konsultantski ugovori

AP prenosi da su Broidy i Nader očekivali ogromne konsultantske ugovore iz Saudijske Arabije i UAE-a s obzirom na to da e-mailovi koje je pregledala ta agencija sadrže sažetke o radu, ugovorne dokumente i prijedloge.

Ranije je ta agencija izvijestila da su Broidy i Nader nastojali doći do nacrta zakona protiv Katara kroz Kongres, dok su skrivali izvor novca njihove kampanje. 

Chris Clark, Broidyjev advokat, odgovorio je da je izvještavanje AP-a “zasnovano na lažnim i izmišljenim dokumentima dobijenim od subjekata s poznatim agendama s ciljem da se našteti Broidyju”.

“Da bude jasno, g. Nader je državljanin Sjedinjenih Američkih Država i nema dokaza da je on upravljao Broidyjevim akcijama, a kamoli da je to uradio u ime stranog subjekta”, rekao je Clark.

Izvor: Al Jazeera