Pompeo prijeti Iranu najsnažnijim sankcijama u historiji

Američki državni tajnik Mike Pompeo najavio je da će SAD nametnuti Iranu najsnažnije sankcije u povijesti, a nakon što se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma, javlja Reuters.

Iznio je dvanaest zahtjeva Iranu, navodeći da će sankcije biti ukinute samo kada SAD “vidi značajnu promjenu u iranskoj politici”.

Podsjetio je i kako je sporazum o nuklearnom programu prekinut jer nije okončao nuklearne ambicije Irana.

Od Irana, među ostalim, zahtijeva da zaustavi obogaćivanje uranija i nikada ne obrađuje plutonij. Također, Teheran mora dozvoliti neograničeni pristup svim nuklearnim postrojenjima u zemlji, poručuje Pompeo.

Još zahtijeva da Iran “oslobodi sve američke građane”, ali i prestane s prijetnjama Izraelu.

Zarif: Komična američka diplomatija

Odgovorili su mu šefica europske diplomacije Federica Mogherini i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

“Nema alternative nuklearnom sporazumu”, poručila je Mogherini, dok je Zarif Pompeove zahtjeve odbacio kao “laži za skretanje pozornosti sa činjenice da SAD krši međunarodni sporazum”. 

“Govor (američkog) državnog tajnika Mikea Pompea ni u čemu nije pokazao kako je povlačenje iz Zajedničkog akcijskog plana (što je službeno ime za nuklearni sporazum s Iranom) učinilo regiju sigurnijom od prijetnje širenjem nuklearnog oružja ili nas postavilo u bolju poziciju da utječemo na ponašanje Irana”, rekla je Mogherini.

Zarif je napisao na Twitteru da SAD ponavlja “isti loš izbor”.

“Američka komična diplomacija puki je povratak starim navikama (…) a njih diktiraju korumpirani posebni interesi, ona ponavlja isti loš izbor i zato će snositi iste loše posljedice”, napisao je Zarif. 

Iransko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je zahtjeve državnog tajnika kao”laži” kojih je cilj skrenuti pozornost s činjenice da Washington koji krši međunarodni nuklearni sporazum.

“Iran odbacuje navode i laži takozvane nove strategije i osuđuje otvoreno miješanje američkog državnog tajnika u unutarnja pitanja i nezakonite prijetnje članicama Ujedinjenih naroda”, navodi iransko ministarstvo.

I Pentagon najavio mjere

Nakon Pompea, oglasio se i Pentagon navodeći kako će američka vojska poduzeti sve neophodne korake kako bi se suprotstavila ponašanju Irana u regiji.

No, Pentagon još procjenjuje bi li to moglo uključiti nove akcije ili udvostručenje postojećih, prenosi Reuters.

“Poduzećemo sve neophodne korake kako bi se suprotstavili i spriječili zloćudni iranski utjecaj u regiji”, naveo je glasnogovornik Pentagona Robert Manning.

No, nije precizirao koje vrste akcija ima na umu.

Zahtijeva i povlačenje iz Sirije

Pompeo je, pak, svjestan i da će se Iran boriti da ostavi “svoju ekonomiju u životu” kada sankcije stupe na snagu, ali je potvrdio da će Pentagon raditi sa saveznicima u regiji da se “spriječi iranska agresija”.

Među zahtjevima koje je iznio jeste povlačenje iranskih snaga iz Sirije i prekid podrške pobunjenicima u Jemenu.

“Izvršit ćemo financijski pritisak na iranski režim bez presedana. Oni će biti sigurni da smo ozbiljni. Nikada više Iran neće dobiti bianco dozvolu da dominira na Bliskom istoku”, rekao je Pompeo, a prenose britanski mediji.

“Učinci sankcija bit će bolni ako režim ne promijeni svoje neprihvatljivo djelovanje. Režim godinama ratuje u regiji, a nakon što naše sankcije budu provedene, borit će se da održi svoju ekonomiju”, poručio je Pompeo.

Prvi govor od dolaska na dužnost

No, ako bi Iran pristao na novi nuklearni sporazum, Pompeo kaže da bi SAD bio spreman ukinuti sve sankcije toj zemlji, uspostaviti pune diplomatske i trgovinske odnose s Teheranom i omogućiti Iranu pristup naprednoj tehnologiji.

SAD bi, prema Pompeu, podržao modernizaciju iranske ekonomije i pomogao njenu integraciju u globalni financijski sustav.

Bio je to prvi Pompeov veliki politički govor od preuzimanja dužnosti šefa američke diplomacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije