Maduro pobijedio na venecuelskim predsjedničkim izborima

Socijalistički predsjednik Maduro je osvojio je 67,7 posto glasova (EPA)

Aktuelni venecuelski predsjednik Nicolas Maduro pobijedio je na predsjedničkim izborima u nedjelju s gotovo 70 posto glasova birača i tako osvojio još jedan šestogodišnji mandat, nakon prebrojavanja gotovo svih glasačkih listića.

Socijalistički predsjednik je osvojio je 67,7 posto glasova, a njegov glavni protukandidat Henri Falcon, koji ne priznaje izborne rezultate, 21,2 posto, rekla je predsjednica Centralne izborne komisije (CNE) Tibisay Lucena, ocijenivši da je riječ o “trendu koji se neće promijeniti”.

Nicolas Maduro se obratio pristalicama izrazivši zadovoljstvo zbog “historijskog rekorda”, prenosi Hina.

“Nikada prije neki predsjednički kandidat nije pobijedio sa 68 posto glasova naroda i nikad prije nije imao 47 posto prednosti pred drugim kandidatom”, rekao je mnoštvu okupljenom ispred palate Miraflores.

Henri Falcon je nešto ranije osudio nedostatak “legitimnosti” ovih izbora i zatražio raspisivanje novih do kraja godine.

“Ne priznajemo ovaj izborni proces, za nas izbora nije bilo. U Venecueli se moraju raspisati novi izbori”, rekao je na konferenciji za novinare optuživši Vladu da je činila pritisak na birače.

Crvene tačke

Protivnik Nicolasa Madura upozorio je na “crvene tačke”, šatore koje je postavljao PSUV, stranka na vlasti. Birači su u nedjelju nakon glasanja odlazili onamo kako bi se upisali, u nadi da će dobiti pomoć koju je predsjednik bio obećao.

“Širom zemlje bilo je 12.711 crvenih tačaka (…) Ondje su, pretpostavlja se, dobili virman na 10 miliona bolivara (nakon glasanja). To je 87, 6 posto od 14.000 biračkih mjesta”, dodao je Falcon upozorivši da su birališta bila otvorena duže nego što je bilo najavljeno i da su s nekih promatrači bili izbačeni.

Disident Henri Falcon (56), pristalica politike pokojnog predsjednika Huga Chaveza, kandidirao se nakon izlaska iz opozicijske koalicije (MUD) koja bojkotira izbore nazivajući ih “prevarom”.

Ni drugi opozicijski kandidat, evangelički pastor Javier Bertucci (48) nije priznao rezultate izbora i pozvao je na nove.

Odaziv birača bio je 46.1 posto, objavila je izborna komisija, što je daleko manje nego na prošlim predsjedničkim izborima 2013. kada je bio 80 posto. Opozicija tvrdi da je taj podatak uvećan i da je na izbore izašlo gotovo 30 posto birača.

Osim opozicije, izbore ne priznaju ni Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Limska grupa, savez 14 zemalja Amerike i Kariba.

Gotovo 20 miliona birača bilo je pozvano na nedjeljne prijevremene predsjedničke izbore na kojima je Maduro imao najveće izglede, premda 75 posto Venezuelaca ne odobrava njegovu politiku koju smatraju krivom za nestašicu hrane, lijekova i struje, čemu se pridružuje i porast nesigurnosti.

Izvor: Agencije