Madrid nastavlja direktno upravljati Katalonijom

Madrid sedam mjeseci upravlja pokrajinom sa 7,5 miliona stanovnika (EPA)
Madrid sedam mjeseci upravlja pokrajinom sa 7,5 miliona stanovnika (EPA)

Španska vlada nastavit će direktno upravljati Katalonijom nakon što su u novu vladu te pokrajine na obali Sredozemnog mora imenovani ministri koji se pod optužbom za pobunu protiv Španije nalaze u pritvoru ili inozemstvu, tvrde španske novine El Mundo i El Pais pozivajući se na izvore u vladi.

U ponedjeljak bi španski premijer Mariano Rajoy trebao potpisati imenovanje novih katalonskih ministara no čini se da to neće učiniti čime će Madrid i nakon sedam mjeseci nastaviti upravljati pokrajinom sa 7,5 miliona stanovnika.

Novoizabrani predsjednik vlade Katalonije, Quim Torra, u subotu je potpisao imenovanje 13 novih ministara a među njima su Jordi Turull te Josep Rull, pritvoreni pored Madrida, i Antoni Comin te Lluis Puig i Gordi koje je prošle sedmice belgijsko pravosuđe odbilo izručiti Španiji, prenosi Hina.

Svi oni su optuženi za pobunu nakon što je 1. oktobra organiziran referendum o nezavisnosti Katalonije suprotno odluci španskog Ustavnog suda te nakon što je 27. oktobra u regionalnom parlamentu u Barceloni izglasano uspostavljanje republike Katalonije. Bivši predsjednik vlade Carles Puigdemont nalazi se u Njemačkoj gdje čeka odluku o izručenju.

Imenovanje novih ministara uslijedilo je nakon što je Torra prije sedam dana imenovan novim predsjednikom katalonske vlade.

Kontakt s opozicijom

Novine El Mundo i El Pais pišu u nedjelju kako je Rajoy kontaktirao opozicijske lidere koji dijele istu poziciju prema katalonskom pitanju, Pedra Sancheza iz Španske socijalističke radničke stranke (PSOE) i Alberta Riveru iz stranke centra Građani, te im je rekao kako neće potpisati imenovanje nove vlade u Kataloniji.

Vladin ured za odnose s javnošću potvrdio je kako je Rajoy kontaktirao Sancheza i Riveru no nije saopćio hoće li vanredne mjere ostati na snazi nakon ponedjeljka.

“Ne mogu zamisliti da španska vlada neće poštivati zakon”, rekao je u nedjelju Torra novinarima u jednom malom mjestu pored Barcelone. “Mi očekujemo u ponedjeljak objavljivanje službenog državnog dokumenta s navedenom vladom i ministrima”, dodao je.

Katalonija je dobila vladu pet i po mjeseci nakon prijevremenih parlamentarnih izbora koje je sazvala španska vlada no ako u ponedjeljak ne bude potvrđena nastavit će se neizvjesnost. Od kada je smijenio prošlu vladu, Madrid gotovo sedam mjeseci direktno upravlja Katalonijom.

Torra, izabran uz podršku Puigdemonta, poručio je kako želi dijalog sa španjolskom vladom i vladajućom Narodnom strankom desnog centra premijera Mariana Rajoya. Time je zatražio ukidanje privremenog direktnog upravljanja iz Madrida.

Prijetnje vlade

Glasnogovornik španske vlade i njen ministar kulture, Inigo Mendez de Vigo, rekao je u petak na konferenciji za medije da će vlada reagirati imenuje li Torra pritvorene katalonske dužnosnike.

“U slučaju da neko od pritvorenih bude predložen za katalonskog ministra, sudac će biti taj koji se treba očitovati, no to se već dogodilo kada su videovezom htjeli imenovati jednog kandidata što nije bilo moguće”, rekao je Mendez de Vigo. “Ni jedan ministar ne može obnašati funkcije ako se nalazi u zatvoru, to nalaže zdrav razum”, dodao je.

Zastupnik Narodne stranke u katalonskom parlamentu, Xavier Garcia Albiol, rekao je u subotu kako je imenovanje navedenih ministara “provokacija” i “insistiranje na svađi”. Naveo je kako je uvjeren da će španska vlada “dati adekvatan odgovor na taj izazov”.

Turull i Rull, predloženi za ministre, poručili su preko Twittera kako prihvataju imenovanje u cilju daljnjeg “služenja svim Kataloncima”. Slično je poručio i Comin iz Brisela.

Puigdemont je na društvenim mrežama naveo da je riječ o „modernoj vladi za modernu zemlju, u službi modernog društva, otvorenog i evropskog. “Čestitam novoj vladi”, naglasio je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO