Zaštita ljudskih prava: Osuda hapšenja saudijskih aktivista

Saudijska Arabija ne može i dalje u javnosti tvrditi da podržava ženska prava (EPA)
Saudijska Arabija ne može i dalje u javnosti tvrditi da podržava ženska prava (EPA)

Međunarodne grupe za ljudska prava osudile su ovosedmična hapšenja sedam istaknutih aktivista za prava saudijskih žena koji su ranije vodili kampanju za pravo na vožnju automobila, što će izrazito konzervativno kraljevstvo odobriti idućeg mjeseca.

Odluka o ukidanju zabrane ženama da voze viđena je kao dokaz novog progresivnog trenda pod reformski orijentisanim prijestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom, ali je popratilo gušenje neposluha.

Amnesty International i Human Rights Watch (HRW) su kasno u petak pozvale saudijske vlasti da oslobodi pritvorenike, među kojima su i istaknute aktivistice Eman al-Nafjan i Lujain al-Hathloul te dva muškarca.

Zločin neposluha Bin Salmanu

“Čini se da jedini ‘zločin’ koji su ovi aktivisti počinili jest što su zahtijevali da žene voze prije nego što je to učinio Mohammad bin Salman”, rekla je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok.

Ženama će se upravljanje automobilom omogućiti 26. juna, ali usprkos tome aktivisti i analitičari ističu kako vlada ne želi udovoljavati aktivizmu koji je zabranjen u toj monarhiji, te da ne želi steći neprijatelje među vjerskim konzervativcima koji se protive modernizaciji.

Vlada je preko noći objavila da je uhapsila sedmero ljudi zbog sumnjivih kontakata sa stranim entitetima. U saopćenju vlasti nisu imenovani pritvorenici, ali portal Sabq, povezan s vladom, povezao je hapšenja s aktivisticama.

Reuters je odbio objaviti sva njihova imena kako ne bi izazvali osvetu nad porodicama uhapšenih.

Osim što su se borile za pravo žena na vožnju, Nafjan i Lujain su 2016. potpisale peticiju za ukidanje sistema muškog starateljstva kojim se od žena zahtijeva da za značajne odluke moraju dobiti pristanak muškaraca.

Pritisak nad aktivistima

Žene koje su učestvovale u protestima protiv zabrane prošle su godine otkrile Reutersu da je desecima aktivistica telefonskim putem rečeno da ne komentarišu tu odredbu. Neke od uhapšenih ove sedmice ipak su nastavile govoriti o tome.

“Saudijska Arabija ne može i dalje u javnosti tvrditi da podržava ženska prava i druge reforme dok u isto vrijeme proganja braniteljice ljudskih prava i aktivistice jer miroljubivo koriste svoje pravo na slobodu izražavanja, udruživanja i okupljanja”, naglasila je Samah Hadid, direktorica kampanja Amnesty Internationala za Bliski istok.

Prošlog septembra su pritvoreni i deseci pripadnika klera za koje je vlada smatrala da se miješaju u politiku, a taj je potez viđen kao put prema ukidanju zabrane vožnje koji je dio ambicioznog reformskog programa u cilju diverzifikacije saudijske ekonomije i otvaranju države svijetu.

Izvor: Agencije


Povezane

Saudijske aktivistkinje koje se bore za pravo žena da voze, odustale su od demonstracija. Uprkos odustajanju od demonstracija, neke od njih su u subotu sjele na mjesto vozača. Zbog toga je na ulicama Rijada veliki broj punktova na kojima policija kontroliše učesnike u saobraćaju. O kampanji je za Al Jazeeru iz Džede govorila Hala al-Dosari, […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO