Suddeutsche Zeitung otpustio karikaturistu zbog Netanyahua

Karikaturista Hanitzsch je rekao da je želio kritikovati Netanyahua zbog toga što je iskoristio Eurosong za sopstvenu agendu (Twitter / Screenshot)

Njemački dnevnik Suddeutsche Zeitung raskinuo je višedecenijsku saradnju sa karikaturiston Dieterom Hanitzschem, nakon kritika da je u prikazivanju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koristio “antisemitske klišee”.

Urednik lista Wolfgang Krach rekao je da je objavljivanjem karikature 15. maja bilo “grešaka” i izvinio se čitaocima, prenosi Reuters.

Karikatura predstavlja Netanyahua u odori izraelske pobjednice Eurosonga Nette Barzilaie kako drži raketu sa Davidovom zvijezdom u jednoj ruci, a u drugoj mikrofon i izgovara “dogodine u Jerusalemu”.

Karikaturista Hanitzsch je rekao da je želio kritikovati Netanyahua zbog toga što je iskoristio Eurosong za sopstvenu agendu i zloupotrebio pobjedu izraelske pjevačice.

Prešli crvenu liniju

Njemački komesar za antisemitizam Felix Klein izjavio je u četvrtak da je list Suddeutsche Zeitung prešao “crvenu liniju” kada je objavio karikaturu Netanyahua sa uvećanim ustima, ušima i nosem.

Klein, koji je ove godine imenovan na tu funkciju usred zabrinutosti zbog porasta antisemitizma, rekao je za Bild da karikatura objavljena u vodećem njemačkom listu nakon odluke SAD-a da premjeste ambasadu u Jerusalem podsjeća na “slike nacističke propagande koje se ne mogu tolerisati”, prenosi AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO