Izvjestilac UN-a: Izraelsko ubijanje Palestinaca ratni je zločin

Izvjestilac UN-a kaže da su izraelski vojnici posljednjih sedmica ubili više od 100, a ranili više od 12.000 Palestinaca (EPA)

Specijalni izvjestitelj za ljudska prava Ujedinjenih naroda za Palestinu Michael Lynk izjavio je kako izraelsko namjerno ubijanje i ranjavanje palestinskih prosvjednika prema Rimskom statutu predstavlja ratni zločin.

U sjedištu UN-a u Ženevi u petak je počeo sastanak Vijeća za ljudska prava o kršenju ljudskih prava na okupiranom palestinskom teritoriju.

Tijekom izvanrednog sastanka, koji je organiziran uz podršku 26 od 47 članica Vijeća, posredstvom videoveze obratio se i Lynk, koji je kazao kako su izraelski vojnici u posljednjih sedam tjedana ubili više od 100, a ranili više od 12.000 Palestinaca, prenosi Anadolija.

Lynk je rekao kako za masakre nad Palestincima glavnu odgovornost snose izraelska vojska te donositelji odluka unutar Vlade Izraela.

Osude bez izvođenja pred pravdu prazne su

Također je kazao kako međunarodna zajednica treba izvršavati pritisak na Izrael da ispuni svoje odgovornosti koje proizlaze iz međunarodnog prava te kako Palestinci imaju pravo na mirne prosvjede, kao i sva druga ljudska prava.

Sve dok odgovorni ne budu izvedeni pred pravdu Lynk naglašava kako će svaka osuda izraelskih napada na Palestince biti prazna.

“Moram naglasiti da ‘namjerno ubijanje’ civila, kao i ‘namjerno nanošenje boli i ozbiljno ranjavanje’ predstavljaju kršenje Ženevskog sporazuma te, prema Rimskom statutu, ratni zločin”, rekao je Lynk.

Planirano je da nakon izlaganja na izvanrednom sastanku Vijeća za ljudska prava na glasovanje bude stavljen i nacrt odluke protiv Izraela, koja je predložena i uz podršku Turske.

Vijeće za ljudska prava UN-a posljednji je put zasjedalo 5. prosinca 2017., povodom stradanja Rohinja muslimana u Mjanmaru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO