Torra preuzeo dužnost čelnika Katalonije

U oktobru su u Kataloniji održani prijevremeni parlamentarni izbori na kojima su većinu mjesta osvojili zagovornici nezavisnosti (EPA)

Zagovornik nezavisnosti Katalonije Kim Tora položio je zakletvu kao novi čelnik ove španske autonomne zajednice.

Tora je formalno preuzeo funkciju u Barseloni, a izabran je u katalonskom Parlamentu u ponedeljak, preneo je AP.

Vlada Španije, koja obično šalje svoje predstavnike na regionalne ceremonije, to nije učinila u četvrtak jer su katalonske vlasti pokušale da diktiraju ko od Vladinih zvaničnika može da bude prisutan, što je Madrid odbacio.

Izabran na ponovljenom glasanju

Mala katalonska separatistička partija CUP uzdržala se u ponedeljak od glasanja, čime je bio otvoren put da katalonski Parlament u drugom i poslednjem pokušaju za novog čelnika izabere separatističkog kandidata Kima Toru i formira novu vladu.

Tori, koji je blizak saradnik bivšeg katalonskog čelnika Karlesa Pudždemona, prošle subote nedostajala su dva glasa kako bi ostvario potrebnu apsolutnu većinu da postane čelnik, zbog čega se glasanje ponovilo, ali je drugi put bila dovoljna i obična većina glasova, čime je okončana višemesečna politička paraliza u Kataloniji, naveo je Rojters.

Tora je advokat, novinar i aktivista za nezavisnost, koji je objavljivao knjige o istoriji Katalonije, bez mnogo političkog iskustva.

Izvor: Agencije