Čelnici EU-a jedinstveni u vezi s Iranom i američkim carinama

Macron je rekao da je zabrinut zbog objave francuskog naftnog giganta 'Totala' da bi se mogao povući iz Irana (EPA)
Macron je rekao da je zabrinut zbog objave francuskog naftnog giganta 'Totala' da bi se mogao povući iz Irana (EPA)

Čelnici EU-a pokazali su u četvrtak u Sofiji jedinstvo u vezi s odgovorom na američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom i najavili da su spremni zaštititi svoje interese, a zatražili su i trajno izuzeće od američkih carina na čelik i aluminij.

Administracija Donalda Trumpa produljila je izuzeće na carine na europski čelik i aluminij samo do početka lipnja te se jednostrano povukla iz iranskog nuklearnog sporazuma, ponovno uvodeći sankcije Teheranu.

“Mi smo jasno istaknuli našu poziciju u vezi s pitanjima trgovine sa Sjedinjenim Američkim Državama. Naša zajednička pozicija je da želimo neograničeno izuzeće, ali smo i spremni razgovarati o recipročnom smanjenju trgovačkih barijera”, izjavila je njemačka kancelerka Angela Merkel po dolasku na samit EU – Zapadni Balkan, prenosi Hina. 

Čelnici EU-a u srijedu navečer na radnoj su večeri pet sati razgovarali o najnovijim potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je, prema riječima predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, pomogao “Europi da se oslobodi svih iluzija” i da joj uz takve prijatelje kao što je Trump ne trebaju neprijatelji.

Merkel: ‘Sporazum provoditi i dograditi ga’

Tusk je u srijedu pozvao članice EU-a na jedinstvo i ocijenio da Unija treba biti zahvalna Trumpu, koji joj je svojim potezima pomogao da se oslobodi svih iluzija.

“Gledajući u posljednje odluke predsjednika Trumpa, netko bi čak mogao pomisliti: ‘Uz ovakve prijatelje tko još treba neprijatelje?’ Iskreno govoreći, Europa treba biti zahvalna predsjedniku Trumpu jer smo se, zahvaljujući njemu, oslobodili svih iluzija”, izjavio je Tusk.

“Kad izazovi zaprijete nestabilnosti svijeta, jedino je rješenje udružiti snage i odgovoriti jednim glasom. Europska suverenost jamac je međunarodne stabilnosti”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Odnosi su pod pritiskom. Predsjednik Tusk iznio je vrlo oštru, ali točnu ocjenu. Ono što imamo jest nepredvidljiva američka politika, koja je jednostavno protiv naših interesa. Ne možemo i nećemo to prihvatiti”, istaknuo je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

“Želimo stalno izuzeće od carina na čelik i aluminij. Onda možemo razgovarati o smanjenju carinskih tarifa”, dodao je Kurz.

Što se tiče nuklearnog sporazuma s Iranom, Merkel kaže da se svi slažu da on nije savršen, ali da ga treba provoditi i dograditi.

“Svi u EU-u dijele mišljenje da sporazum nije savršen, ali da trebamo ostati u njemu i nastaviti pregovore s Iranom o drugim pitanjima, poput balističkog programa”, rekla je Merkel.

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite kaže da se traže načini za zaštitu europskih tvrtki koje rade u Iranu.

“Velika je šteta za proces denuklearizacije Irana, ali također prihvaćamo da u sporazumu koji smo potpisali ima mjesta za poboljšanje. Tražimo tehnička rješenja za zaštitu naših tvrtki koje rade u Iranu, uključujući i tzv. ‘blokirajuću klauzulu’, koja bi djelomično mogla zaštititi europske tvrtke koje rade u Iranu”, rekla je Grybauskaite.

Macron: ‘Stati uz one koji žele poslovati s Iranom’

Jedna od mogućih mjera za zaštitu europskih tvrtki koje se spominju jest korištenje “blokirajuće klauzule”, po kojoj se američki ekstrateritorijalni zakoni ne bi provodili u EU-u.

Na te se mjere EU pozivala 1996. kad su Sjedinjene Države prijetile europskim poduzećima u vezi s Kubom, nakon čega je tadašnja američka administracija popustila.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u četvrtak da EU, nakon ponovno uvedenih američkih sankcija Teheranu zbog iranskog nuklearnog programa, mora zaštititi tvrtke iz Unije koje posluju s Iranom.

Prilikom dolaska na samit EU – Zapadni Balkan Macron je novinarima kazao da je zabrinut zbog objave francuskog naftnog giganta “Totala” da bi se mogao povući iz Irana, prenosi Tanjug.

Predsjednik Francuske dodao je da je na tvrtkama koje su aktivne na različitim tržištima da donose vlastite odluke.

Macron je rekao da razumije velike tvrtke koje nastoje zaštititi prodaju robe u SAD-u, ali je ocijenio da EU mora stati uz manje tvrtke koje su voljne nastaviti poslovati s Iranom.

“Važno je da tvrtke, a posebno tvrtke srednje veličine, koje su manje izložene drugim tržištima, američkim i drugim, imaju pravo na slobodan izbor”, poručio je Macron.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO