Rajoy spreman za razgovor s novim katalonskim čelnikom

Rajoy je rekao da je spreman zajedno raditi na dogovoru kako bi se izašlo iz 'ćorsokaka' u kojem se trenutno nalazi Vlada te španske pokrajine (EPA)
Rajoy je rekao da je spreman zajedno raditi na dogovoru kako bi se izašlo iz 'ćorsokaka' u kojem se trenutno nalazi Vlada te španske pokrajine (EPA)

Španski premijer Mariano Rajoy izjavio je da je spreman na razgovore s novim katalonskim čelnikom Quimom Torrom “sve dok poštuju ono što je utvrđeno španskim zakonom”, prenose agencije.

On je to rekao u utorak na konferenciji za novinare u Sofiji, a nakon što su Torra i bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont pozvali zvanični Madrid da okonča direktnu vladavinu u regiji i vrati kontrolu nad finansijama Katalonije regionalnoj vladi, prenosi briselski portal Politico.

Rajoy je rekao da je spreman zajedno raditi na dogovoru kako bi se izašlo iz “ćorsokaka” u kojem se trenutno nalazi Vlada te španske pokrajine i naglasio da može biti samo jedan predsjednik u Kataloniji, kao i da će se samo institucije uspostavljene Ustavom Španije smatrati “valjanima”.

Prema njegovim riječima, “perspektiva obnovljenih pregovora pozitivna je”, ističući da je njegov stav u vezi s tom temom “dobro poznat”.

“Nije bilo nezavisnosti (u Kataloniji) niti će je biti. Ja ću raditi kako bih osigurao da se zakon podrži i da (regionalne vlade) ne rade u korist nekoliko građana nego za sve njih”, rekao je Rajoy.

Stav Belgije

Belgijsko pravosuđe objavilo je u srijedu da neće postupiti po novim evropskim nalozima za hapšenje što ih je Španija raspisala za troje bivših članova Vlade Katalonije kojom je predsjedavao Carles Puigdemont, a smijenila ga je Vlada u Madridu nakon neuspjelog pokušaja otcjepljenja pokrajine krajem 2017. godine.

Nalozi za hapšenje izdani za bivše ministre Meritxell Serret, Antona Comina i Lluisa Puiga, koji su se sklonili u Belgiju, “nisu regularni”, navodi se u saopćenju flamanskog suda u Briselu.

Troje bivših čelnika koji se bore za nezavisnost Katalonije ostaju na slobodi na belgijskom tlu.

Sud je “saglasan s mišljenjem državnog tužilaštva i odbrane da Belgija nema naloge za hapšenje koji bi odgovarali sadržaju evropskog naloga za hapšenje”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO