Kako biti zdrav i ispravno jesti tokom ramazana

Prodaja orašastih plodova i suhog voća na pijaci u Egiptu uoči ramazana (Reuters)

Blizu 1,84 milijarde muslimana cijelog svijeta dočekalo je odabrani mjesec ramazan, s prvim danom posta (16. maj), premda će u nekim državama prvi dan posta biti 17. maj.

Ramazan je najodabraniji mjesec za muslimane jer je sveta knjiga Kur'an objavljena poslaniku Muhammedu u noći Kadr, jednoj od deset posljednjih noći ramazana.

Milioni muslimana cijelog svijeta postit će svaki dan tog mjeseca, suzdržavat će se od jela, pića te konzumiranja cigareta od zore do sumraka.

U ovom mjesecu vjernici se uče samodisciplini i razvijaju svijest o onima koji žive u siromaštvu.

Kao jedan od pet stubova islama, post tokom ramazana prate i duhovna refleksija, molitva i dobročinstvo.

Cjelodnevni post može biti veoma teško iskustvo za neke koji žive u određenim dijelovima svijeta.

Muslimani u norveškoj prijestonici Oslu postit će 19 sati, vjernici u Istočnom Jerusalemu postit će približno 15 sati, dok će oni koji žive južno od ekvatora (npr., u Buenos Airesu) postiti samo 12 sati.

Tokom posta često se iskusi neuobičajeni umor i dehidracija.

Lista savjeta

Studenti i akademici Univerziteta Birmingham City u Velikoj Britaniji napravili su vodič sa savjetima o zdravlju i ispravnom postu tokom ramazana, te kako sačuvati što više energije tokom dana.

– Voda, voda i što više vode tokom noćnih sati… Stručnjaci savjetuju da se pije što više vode tokom iftara (obroka nakon posta) i sehura (obroka pred post), naročito ako se očekuju velike vrućine tokom dana. Treba popiti najmanje dva litra vode tokom noći.

– Naučiti važnost ravnoteže… Kad postite, vaše tijelo ostaje bez hranjivih tvari koje vašem sistemu trebaju. Stručnjaci ističu da je veoma važno biti siguran u izbalansiranost obroka, tako da sistemu date dovoljno hranjivih tvari iz svake grupe.

– Razmislite o alternativama… Zamijenite pečenje u dubokom ulju prženjem, kuhanjem ili roštiljanjem, a tešku hranu lakšim alternativama. Naprimjer, umjesto kolača i čokolade uzmite voće i jogurt.

– Fitnes i post mogu biti dobar par… Ljubitelji fitnesa i teretana mogu zadržati svoju rutinu i vježbati svakog dana. Lagane vježbe dobre su za protok krvi i rad tjelesnog sistema. Kardiovježbe također su dobre kad postite sve dok ne pretjerate.

– Dosta proteina i izbjegavanje soli na sehuru… Za obrok prije zore i početak posta stručnjaci predlažu hranu koja će tijelu dati dovoljno energije za nekoliko sati. Važno se fokusirati na hranu koja se sporo probavlja, bogatu proteinima i vlaknima. Odlični su primjeri zobene pahuljice i hrana s cijelim žitaricama kao što su ječam, smeđa riža, heljda, te hljeb i tjestenina od cijelih žitarica.

– Iftar je vrijeme vode, hurmi i izbalansiranih obroka… Muslimani tradicionalno prekidaju post konzumiranjem hurmi, koje, naučno dokazano, imaju mnogo dobrih stvari. Hrana bogata energijom i prirodnim šećerima odličan je način za dobijanje energije koja se brzo oslobađa u sistem. Za to su savršeni svježe voće (naročito hurme) i voćni sokovi. Kad je riječ o samom obroku, onda je važno da su dobro izbalansirani sa škrobnim ugljikohidratima (krompir, riža, hljeb), povrćem, proteinima (meso ili riba) i mliječnim proizvodima zbog prirodnih masnoća.

– Dobijanje energije bez hrane i užine… Stručnjaci savjetuju da se pokušavaju raditi neke sitnice da bi se održalo na oprezu i sačuvala energija. To su male pauze od revizije ili rada, kratke šetnje, pisanje svakodnevnih lista obaveza ili lista stvari koje su vam teške i kako ih se riješiti. Također, možete i planirati obroke kako biste bili sigurni da jedete prave stvari i dobijate pravu energiju.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Gotovo da je ustaljena praksa da se po određenim selima, i to baš pred sam ramazan, pojave osobe koje sakupljaju pomoć.

blog by Safet Pozder
Published On 15 May 2018

Kaže li se Podrinje, prva i gotovo jedina asocijacija je smrt, genocid. Najvećim skupom u istočnoj Bosni, nakon dženaze u Srebrenici, želi se poručiti da Podrinje može živjeti od svog rada. Iftarom za 7.000 osoba u Konjević Polju najavljuju se nove perspektive ovog dijela Bosne i Hercegovine. U Objektivu donosimo priču o tome i otkrivamo […]

Published On 06 Jul 2017

Muslimani danas slave Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ramazanski bajram znači kraj posta i slijede dani veselja. Neizostavna poslastica koja se pravi za bajram je baklava. Baklava se u Bosni i Hercegovini tradicionalno smatra kolačem za posebne praznike, te je Bošnjaci pripremaju za bajram, dok je Hrvati, u dijelovima srednje Bosne, Posavine […]

Published On 25 Jun 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO