Iran će ponovo obogaćivati uranij

Prema odredbama sporazuma, Iranu je dozvoljeno obogaćivati uranij do otprilike četiri posto (EPA)

Iran će ponovo početi s obogaćivanjem uranija ako ne bude mogao naći način da spasi nuklearni sporazum s EU-om iz 2015, nakon što su se Sjedinjene Američke Države prošle sedmice povukle iz tog sporazuma, saopćio je danas glasnogovornik Vlade Irana.

“Ako naši interesi ne budu očuvani, mi ćemo se povući iz sporazuma i nastaviti s obogaćivanjem uranija do 20 posto ili do bilo kojeg nivoa do kojeg budemo željeli”, citirala je novinska agencija Tasnim riječi glasnogovornika Vlade Baghera Nobakhta.

Prema odredbama sporazuma, Iranu je dozvoljeno obogaćivati uranij do otprilike četiri posto, navodi Reuters.

Odluke Washingtona da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma i premjesti ambasadu u Izraelu u Jerusalem historijske su greške koje će izolovati Sjedinjene Američke Države, izjavio je ranije iranski predsjednik Hassan Rouhani.

SAD se povlači iz nuklearnog sporazuma

“Historija će pokazati da su ove dvije odluke američkih vlasti pogrešne. Washington će biti izolovan zbog ovih pogrešnih odluka”, rekao je Rouhani, javila je agencija Tasnim.

Rouhani je prethodno od Evropske unije zatražio da se suprotstavi “ilegalnim i nelogičnim” akcijama SAD-a, poručivši da bi Teheran nakon povlačenja Washingtona iz nuklearnog sporazuma mogao ostati potpisnik sporazuma “samo ako od njega ima punu korist”.

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je 8. maja da se Washington povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom jer je, kako je naveo, taj sporazum ostavio otvorena vrata Iranu da zaobilazi ograničenja i razvije nuklearnu bombu.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka pozvale su sve ostale potpisnike sporazuma da ostanu posvećeni obavezama u skladu sa sporazumom.

Izvor: Agencije