MI5: ISIL i Rusija najveća su sigurnosna prijetnja Britaniji

Britanija traži novi sigurnosni sporazum sa EU (EPA)

Velika Britanija i Evropska unija moraju da izgrade blisko partnerstvo u oblasti sigurnosti nakon Brexita, kako bi spriječili napade takozvane Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL) i suprotstavili se pokušajima Rusije da podrije zapadne demokratije, izjavio je šef britanske obavještajne službe MI-5 Andrew Parker.

On to navodi u svom govoru koji će održati u Berlinu, na skupu njemačke obavještajne službe BfV, a u koji je Reuters imao uvid.

Prema njegovim riječima, pripadnici ISIL-a planiraju “razorne i složenije napade”.

“Evropska obavještajna saradnja danas je jednostavno neprepoznatljiva u odnosu na ono kako je izgledalo prije pet godina”, rekao je Parker.

Novi sigurnosni sporazum

Parker je pohvalio grupu za borbu protiv terorizma (CTG) u kojoj se osim 28 zemalja članica EU nalaze i Švajcarska i Norveška i u kojoj razmjenjuju obavještajne podatke.

U svom govoru, on je označio Rusiju kao neprijateljsku državu koja pokušava da sprovede “agresivne i štetne akcije” uz pomoć svoje vojske i obavještajnih službi.

Kako se navodi, Britanija traži novi sigurnosni sporazum sa EU kako bi osigurala kontinuirani pristup tajnim informacijama iz glavnih zemalja EU i nakon Brexita.

Izvor: Agencije