Maltretiranje fotografa Shoukana u egipatskom zatvoru

Arapska mreža za informiranje o ljudskim pravima pozvala je egipatske vlasti da zaustave uznemiravanje fotografa Shoukana u zatvoru (Facebook)
Arapska mreža za informiranje o ljudskim pravima pozvala je egipatske vlasti da zaustave uznemiravanje fotografa Shoukana u zatvoru (Facebook)

Arapska mreža za informiranje o ljudskim pravima u Egiptu osudila je maltretiranje novinara Mahmouda Abu Zeida, poznatog pod imenom Shoukan, a koje je uslijedilo nakon što je dobio nagradu UNESCO-a.

Mreža je u saopćenju navela kako je slučaj 31-godišnjeg Shoukana još uvijek pred egipatskim krivičnim sudom, a njegovi zahtjevi za puštanje na slobodu su odbijeni.

Egipatske vlasti su Shoukana uhapsile 2013. godine, nakon što je fotografrsao sukobe demonstranata i policije na Trgu Rabiaa al-Adawiya u Kairu.

Shoukan se već žalio svom advokatu na posljednjem saslušanju kako su se čuvari u zatvoru počeli loše ponašati prema njemu, samo jedan dan nakon što mu je dodijeljena UNESCO-ova nagrada, te su ga prebacili u drugu ćeliju.

Poruka iz zatvora

Dodao je kako su mu preturali po ličnim stvarima i uništavali ih bez razloga, rekavši kako nije učinio ništa da to prouzrokuje.

Shoukan je, nakon što mu je dodijeljena nagrada, iz zatvora poslao poruku putem koje je izrazio sreću zbog njenog dobijanja i žaljenje zbog toga što je Ministarstvo vanjskih poslova Egipta osudilo nagradu.

Arapska mreža za informiranje o ljudskim pravima pozvala je egipatske vlasti da zaustave uznemiravanje fotografa Shoukana u zatvoru te da obustave kršenje njegovih zakonskih prava kao zatvorenika koji nije osuđen ni za kakav prekršaj, a u njegovom slučaju čak nema ni dokaza da je počinio neki zločin.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO