UN, EU, Rusija i Britanija pozivaju Izrael i Iran na mir

U izraelskim napadima poginulo najmanje 23 ljudi, uključujući pet sirijskih vojnika, saopćila Sirijska opservatorija (Reuters)

Ujedinjeni narodi, Evropska unija, Rusija i Velika Britanija pozvali su Izrael i Iran da izbjegnu bilo kakvu dodatnu eskalaciju nakon iranskog raketiranja izraelskih položaja i protivudara koji je uslijedio.

Izrael je u četvrtak objavio da je raketiranje izvedeno u znak odmazde zbog iranskog granatiranja izraelskih položaja na Golanskoj visoravni. U tom napadu nije bio izraelskih žrtava.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopćila kako je u izraelskim napadima poginulo najmanje 23 ljudi, uključujući pet sirijskih vojnika.

“Informacije o iranskim napadima na položaje izraelske vojske iz Sirije na koje je Izrael odgovorio udarima na iranske ciljeve u Siriji veoma zabrinjavaju”, rekao je glasnogovornik službe Federice Mogherini u kratkom tekstu.

“Kao što je EU rekao više puta, Izrael ima pravo na obranu. Ujedno pozivamo sve sudionike da budu suzdržani i spriječe eskalaciju koja bi mogla dodatno narušiti stabilnost regije”, rekao je evropski glasnogovornik.

Zabrinutost Rusije

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je na “hitnu obustavu svih neprijateljskih akata“ i provokativnih akcija kako bi se izbjeglo „novo rasplamsavanje sukoba“ na Bliskom istoku.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su na smanjenje napetosti u regiji, nakon sastanka u Aechenu.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson osudio je iranski raketni napad protiv izraelskih snaga i pozvao Teheran da se uzdrži od bilo kakvih budućih akcija koje bi destabilizirale regiju.

Rusija je zabrinuta zbog rasta vojnih napetosti između Izraela i Irana u Siriji i poziva ih na deeskalaciju, rekao je zamjenik ruskog šefa diplomatije Mihail Bogdanov.

“To je vrlo alarmantno, izaziva zabrinutost. Mora se raditi na deeskalaciji napetosti”, rekao je Bogdanov, kako ga citira agencija Tass.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da su zračni napadi Izraela na iranske ciljeve u Siriji bili “odgovarajući” zato što je Iran “prešao crvenu liniju”, prenosi Reuters.

Navodi se da je Netanyahu u kratkoj video poruci kazao da je Izrael izveo “veoma širok napad na iranske mete u Siriji”.

Napetosti su pojačane neizvjesnošću nastalom pošto je američki predsjednik Donald Trump objavio u utorak da se njegova zemlja povlači iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom, a to bi moglo izazvati nove eskalacije na Bliskom istoku.

Rusija je u međuvremenu objavila da je čvrsto predana nastavku produbljivanja odnosa s Iranom uprkos Trumpovoj odluci o povlačenju iz sporazuma.

Izvor: Agencije