Teheran: Sirija ima pravo na odbranu od Izraela

U izraelskim napadima poginulo najmanje 23 ljudi, uključujući pet sirijskih vojnika, saopćila Opservatorija (EPA)

Iran je u petak podržao pravo Sirije da se brani od izraelske agresije, objavila je državna televizija te optužila druge što su šutjeli nakon napada na ključnog iranskog regionalnog saveznika.

“Iran snažno osuđuje … (izraelske) napade na Siriju. Šutnja međunarodne zajednice ohrabruje izraelsku agresiju. Sirija ima svako pravo braniti se”, prenose mediji izjavu glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Bahrama Qasemija.

Izrael je rekao da je napao gotovo svu iransku vojnu infrastrukturu u Siriji u četvrtak, nakon što su iranske snage iz Sirije prvi put ispalile rakete na teritoriju pod izraelskom kontrolom na Golanskoj visoravni, u najvećem okršaju ikad između dva protivnika.

Sukob se dogodio dva dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz multinacionalnog iranskog sporazuma koji je dogovoren u svrhu ograničenja iranskog nuklearnog programa.

Teheran podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Nakon Islamske revolucije 1979. Iran je odbio priznati Izrael.

Poziv na smirivanje tenzija

U međuvremenu, Ujedinjeni narodi, Evropska unija, Rusija i Velika Britanija pozvali su Izrael i Iran da izbjegnu bilo kakvu dodatnu eskalaciju nakon iranskog raketiranja izraelskih položaja i protivudara koji je uslijedio.

Izrael je u četvrtak objavio da je raketiranje izvedeno u znak odmazde zbog iranskog granatiranja izraelskih položaja na Golanskoj visoravni. U tom napadu nije bio izraelskih žrtava.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopćila kako je u izraelskim napadima poginulo najmanje 23 ljudi, uključujući pet sirijskih vojnika.

Napetosti su pojačane neizvjesnošću nastalom pošto je američki predsjednik Donald Trump objavio u utorak da se njegova zemlja povlači iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom, a to bi moglo izazvati nove eskalacije na Bliskom istoku.

Rusija je u međuvremenu objavila da je čvrsto predana nastavku produbljivanja odnosa s Iranom uprkos Trumpovoj odluci o povlačenju iz sporazuma.

Izvor: Agencije