Video: Stotine poziva u pomoć zbog oluje u Solunu

Snažna oluja s grmljavinom, praćena gradom, pogodila je u četvrtak popodne grčki grad Solun, nakon čega je gradska vatrogasno-spasilačka služba primila više od 300 poziva za pomoć.

Iz poznate Bijele kule na obali spašeni su grčki učenici i britanski turisti koji su tamo ostali zaglavljeni, javljaju agencije.

Spašena je žena koju je ponijela bujica, dok se nastavlja spašavanje ljudi koji su ostali zaglavljeni u automobilima na mostu zbog visokog nivoa vode, prenosi grčka agencija ANA.

Učenici osnovne škole iz okruga Magnezije i britanski turisti ostali su “zarobljeni” u Bijeloj kuli jer nisu mogli izaći zbog vode koja se nakupila na ulazu, koji je ispod nivoa ulice.

Oni su uspjeli izaći kroz prozor u prizemlju nakon što je vatrogasno-spasilačka brigada prerezala prozorske šipke i svi su dobrog zdravstvenog stanja.

Voda u sabornoj crkvi

Voda je prodrla i u solunsku sabornu crkvu, Haggia Sofiju, koja datira iz 7. stoljeća, a spomenik je kulture koji je priznao UNESCO.

Mnoge prizemne prodavnice i kuće, kao i gradska skupština poplavljene su uslijed jakog pljuska, koji je ulice pretvorio u rijeke.

U nekim dijelovima grada nestalo je struje, dok je zbog groma, koji je udario u međunarodni aerodrom u Solunu, iz predostrožnosti nakratko obustavljeno dopunjavanje aviona gorivom, navodi grčka agencija.

Izvor: Agencije