Trump: Haos i smrt su uvijek tamo gdje je Iran

Trump je u utorak navečer izjavio da se SAD povlači iz međunarodnog sporazuma sa Iranom (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je na sastanku svog kabineta u Bijeloj kući upozorio Iran da ne obnavlja nuklearni program, rekavši da su “haos” i “smrt” uvijek tamo gdje je Iran prisutan.

Trump je, međutim, rekao da je otvoren za pregovore o novom sporazumu o nuklearnom programu Irana. “Postići ćemo ili zaista dobar dogovor za svet, ili neće biti nikakvog dogovora”, rekao je on.

On je rekao novinarima da ne bi savjetovao Iranu da pokreće nuklearni program. Upitan o eventualnim posljedicama, Trump je kazao da će biti “ozbiljnih” posljedica po Iran ako uradi drugačije, prenosi Beta.

Američki predsjednik u utorak navečer je izjavio da se Sjedinjene Američke Države povlače iz međunarodnog sporazuma sa Iranom i dodao da će narednih mjeseci toj zemlji ponovo uvesti sankcije, ukinute poslije postizanja sporazuma 2015.

Trump je rekao da ima prostora za postizanje novog sporazuma, dodajući da je sadašnji sporazum “jednostran” i da bi doveo do širenja nuklearnog oružja.

“Ili ćemo napraviti veoma dobar dogovor za svijet ili uopće nećemo praviti dogovor”, kazao je američki predsjednik i dodao da će se Iran vratiti pregovorima ili će se uočiti s posljedicama.

Rad sa saveznicima

Kako prenosi agencija France Presse, američki ministar odbrane James Mattis izjavio je da će SAD nastaviti da sarađuju sa svojim saveznicima kako bi spriječili Iran da proizvede nuklearno oružje.

“Nastavit ćemo da radimo zajedno sa saveznicima i partnerima kako bismo osigurali da Iran nikad ne proizvede nuklearno oružje. Radit ćemo i s drugima kako bismo se suočili sa štetnim utjecajem Irana”, rekao je Mattis u Senatu.

Mattis je ranije pominjao da su “štetni utjecaja” Irana u Siriji, jer podržava predsjednika Bashara al-Assada, kao i u Jemenu gdje Iran podržava šiitske pobunjenike plemena Husi.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak navečer je izjavio da se SAD povlači iz sporazuma koji je u julu 2015, godine poslije dugih teških pregovora sa Iranom potpisalo šest velike sile – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Trumpova odluka naišla na osudu Irana i razočarenje ostalih potpisnica sporazuma.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada