Postaje li Macron spasitelj Evrope?

Može li Macron zaista povesti EU ka većem jedinstvu (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas će primiti prestižnu nagradu Karla Velikog za doprinos evropskom jedinstvu. Preuzima li taj eurofil ulogu neslužbenog lidera Evrope iz ruku njemačke kancelarke Angele Merkel?

Ima li Evropa novog čelnika? Ili možda čak i spasitelja?

Danas, godinu dana nakon što je na izborima pobijedio čelnicu euroskeptične krajnje desnice Marine Le Pen, francuski predsjednik primit će u njemačkom Aachenu uglednu nagradu Karla Velikog za “izvanredan doprinos evropskom jedinstvu”.

Njegova saveznica Angela Merkel, koja je istu nagradu dobila 2008. godine, govorit će na svečanosti.

Bit će to i prilika da Njemačka konkretno odgovori na Marconovu viziju povezanije Evrope.

Macron je u septembru u govoru studentima Sorbonne izložio svoj plan “Evrope koja štiti”.

Plan uključuje usklađivanje poreza i minimalne plate, reformu eurozone, prisniju vojnu saradnju i zajedničke mjere zaštite okoliša.

Oprez i negodovanje

U Njemačkoj su njegovu viziju dočekali s oprezom, a manjim evropskim zemljama s jedva prikrivenim negodovanjem.

Macron i Merkel sada rade na jedinstvenom prijedlogu koji planiraju predstaviti na samitu EU-a krajem juna.

Odbor za dodjelu nagrade Karla Velikog, nazvanu po osnivaču Svetog Rimskog Carstva, okrunjenog u Aachenu 800. godine, nema rezervi prema Macronu.

“Iako je na dužnosti relativno kratko, Emmanuel Macron iznova je nadahnuo Evropu i unio novi zamah i dinamiku u raspravu o čvršćoj integraciji našeg kontinenta”, kaže se u obrazloženju nagrade.

Ali može li Macron zaista povesti EU ka većem jedinstvu, i potaknuti sve skeptičniji elektorat da pristane na to, ili je preambiciozan?

“Mislim da ima pravo biti ambiciozan”, kaže analitičar Sebastien Maillard, direktor pariškog think-thanka nazvanog po Jacquesu Delorsu.

“Ali možda nije trebao iznijeti sve odjednom. U onom govoru sa Sorbonne, pitate se koji mu je zapravo udarni prijedlog”, dodaje Maillard.

‘Gospodin Evropa’

Nedavne posjete Macrona i Merkel Washingtonu možda sugerišu da je Francuz preuzeo ulogu Gospodina Evrope, nakon godina dominacije njemačke kancelarke na kontinentalnoj političkoj sceni.

Macronova posjeta je bila državna, visokog profila i vidjelo se da ga Trump doživljava kao bliskog prijatelja iako se francuski predsjednik u govoru pred Kongresom nije libio iznijeti i ono u čemu se ne slaže s američkim kolegom.

Merkel je u američkoj prijestolnici bila nekoliko dana poslije, ali u radnoj i mnogo manje zapaženoj posjeti.

Moguće je da im to odgovara oboma, misli analitičarka Susi Dennison iz Evropskog vijeća za vanjske poslove.

“Uloga svjetskog državnika važnija je u francuskoj unutrašnjoj politici nego u njemačkoj”, kaže Dennison.

“A kako je u Njemačkoj na vlasti nova koalicija, mislim da je Angeli Merkel važnije da se doživljava da joj je većina pažnje kod kuće”, dodaje.

Njemačka i dalje sinonim za Evropu

Ali to ne znači da će Macronov telefonski broj biti onaj koji će strani čelnici uvijek zvati kada požele razgovarati s Evropom.

Kina, na primjer, koja više polaže na privredne odnose s Evropom i dalje će Berlin i Brisel smatrati ključnim za to, kaže Dennison.

Maillard ukazuje na još jednu stvar i poziva na oprez.

“Prerana priznanja treba prihvatiti s velikom mjerom skromnosti”, kaže. “Nagrada Karla Velikog najčešće je nagrada za cijelu karijeru, a Macron, kada je EU u pitanju, zapravo još nije postigao ništa”.

Izvor: Agencije