Novi mađarski parlament izabrao Orbana za premijera

Orbanova stranka Fidesz ima 133 od 199 zastupničkih mjesta (EPA)

Novi mađarski parlament izabrao je danas za premijera Viktora Orbana, čelnika stranke Fidesz, koja je pobijedila na nedavno održanim izborima, javlja mađarska agencija MTI.

Predsjednik Mađarske Janos Ader preporučio je u utorak zastupnicima na konstitutivnoj sjednici Parlamenta da za premijera ponovo izaberu Orbana, koji će u trećem uzastopnom mandatu, kako je najavljeno, nastojati provesti ustavne promjene.

“Zatražio sam od premijera Viktora Orbana da formira novu vladu i on je to prihvatio”, rekao je tada Ader.

Reuters je naveo da se očekivalo da izbor Orbana za premijera danas bude formalnost, nakon čega se on treba obratiti Parlamentu.

Parlament Mađarske u utorak je održao konstitutivnu sjednicu nakon uvjerljive izborne pobjede u aprilu stranke Fidesz premijera Orbana, koji je osvojio treći uzastopni mandat, a ispred zgrade Parlamenta tog dana okupilo se približno 1.000 ljudi u protestu protiv Orbanove vlasti, koju nazivaju autoritarnom.

Desno orijentisani nacionalist

Reuters navodi da je Orban, koga je agencija okarakterisala kao desno orijentisanog nacionalista, povećao kontrolu nad medijima i svoje saveznike stavio na čelo nekad nezavisnih institucija, istovremeno odbijajući da Mađarska primi veliki broj migranata, zbog čega je u sukobu s Evropskom komisijom.

Britanska agencija prenijela je da su demonstranti u Budimpešti u utorak mahali mađarskim i zastavama EU-a i tvrdili da je Orban ugušio medije i nepravedno manipulisao izbornim pravilima.

Navodi se i da su demonstranti uzvikivali “Demokratija, demokratija!” i ispred zgrade Parlamenta istakli transparent na kojem piše “Ustav je nelegitiman”.

Reuters podsjeća da Orbanova stranka Fidesz ima 133 od 199 zastupničkih mjesta i da je on premijer s najdužim stažom u Mađarskoj nakon pada komunizma.

Izvor: Agencije