Netanyahu: Iran je prešao ‘crvenu crtu’

Stostruko ćemo uzvratiti onima koji nas napadnu, upozorio je Benjamin Netanyahu (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu smatra da je Iran prešao “crvenu crtu” raketirajući iz Sirije dio Golanske visoravni koju je Izrael okupirao, na što je izraelska vojska odgovorila, prenosi AFP.

“Naša reakcija je bila izazvana. Tsahal [izraelska vojska] je izveo napad velikih razmjera na iranske ciljeve u Siriji”, rekao je Netanyahu u videosnimci objavljenoj na Twitteru, istaknuvši da “nijedna” raketa nije pala na Izrael.

“Sudjelujemo u dugotrajnoj borbi. Naš cilj je jasan: nećemo dopustiti da se Iran vojno učvrsti u Siriji”, kazao je izraelski premijer u prvoj javnoj reakciji nakon više desetaka zračnih udara koje je Izrael u zoru izveo u Siriji.

Daljinski rat koji traje desetljećima

“Stostruko ćemo uzvratiti onima koji nas napadnu. Djelovat ćemo protiv onih koji nas kane napasti i prije nego to učine. To smo učinili i ubuduće ćemo činiti”, upozorio je Netanyahu.

Izrael je u noći na četvrtak izveo desetke smrtonosnih zračnih udara na ciljeve u Siriji, za koje tvrdi da su iranski, rekavši da su oni odgovor na iransko raketiranje dijela Golana pod njegovom kontrolom.

Dokaže li se da je Iran odgovoran za raketiranje Golana iz Sirije, bit će to prvi izravni napad Irana na izraelske položaje u daljinskom ratu koji dvije zemlje vode već desetljećima.

Izraelski odgovor na sirijskom tlu bio je iznimne snage, kakva se rijetko viđala od početka građanskog rata 2011. godine.

Izvor: Agencije