Macron: Evropa mora biti garant svjetskog poretka

Emmanuel Macron: Ovo je historijski trenutak za Evropu, koja sada mora biti garant multilateralnom poretku (AP)

Evropa je danas garant narušenog svjetskog “multilateralnog poretka”, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom.

“Ovo je historijski trenutak za Evropu, koja sada mora biti garant tom multilateralnom poretku koji smo stvorili nakon Drugog svjetskog rata i koji se ponekad uzdrma”, kazao je francuski lider u razgovoru za njemačku javnu televiziju.

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o izlasku iz sporazuma potpisanog 2015. godinje između Irana i velikih sila, nakon teških gotovo dvogodišnjih pregovora, kako bi se zauzdale nuklearne ambicije Teherana, slijedila je nakon više sličnih poteza Trumpove administracije, poput izlaska SAD-a prošle godine iz Pariškog sporazuma o klimi, ili prijetnji uvođenjem carina na uvoz čelika i aluminija iz partnerskih država.

To je, kako podsjeća agencija AFP, u skladu s najavama predsjednika Trumpa o raskidanju s multilateralizmom.

‘Postoje elementi napetosti’

Na pitanje da li te napetosti potkopavaju transatlantske odnose između Evropske unije i SAD-a, Macron odgovara kako “postoje elementi napetosti, ali kako ima i dodirnih elemenata i vrlo čvrstih poveznica”.

Što se Irana tiče, dodao je Macron, postoji neslaganje, ali smatra kako se može zajedno poraditi na širem okviru, koji će pokrivati nuklearnu aktivnost u razdoblju i nakon 2025. godine, koji će, uz to, obuhvatiti balističke rakete i stabilnost na Bliskom istoku, naročito u Siriji, Jemenu i Iraku.

Na trgovinskom planu Macron je kazao kako se Evropu, koja je velika međunarodna trgovinska sila, mora poštivati te kako je SAD saveznik i partner.

“Imamo pravila Svjetske trgovinske organizacije i moramo ih obostrano poštivati”, rekao je šef francuske države.

Izvor: Agencije